MENIU

Manifestaţie la Ambasada Rusiei din Bucureşti, la un an de la război

Foto: Realitatea TV

"Noi suntem georgieni!". Acesta a fost sloganul unei manifestaţii, care a avut loc în faţa Ambasadei Rusiei din Bucureşti. Organizatorii au vrut să atragă atenţia opiniei publice, faţă de consecinţele războiului din Georgia, la un an de la conflict. În urma războiului dintre Rusia şi Georgia, sute de oameni au murit, iar 200.000 şi-au părăsit casele. 30.000 de georgieni încă nu au adăpost.

Manifestaţia de la Ambasada Rusiei a fost organizată de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor, în memoria sutelor de victime ale războiului din august 2008. Printre cei prezenţi s-au aflat şi câţiva georgieni, care au trăit pe viu bombardamentele.

Scriitoarea Zaira Samharadze, care trăieşte în România de aproape 50 de ani, a ajuns la Tbilisi exact când au început bombardamentele.

"Noaptea m-a sculat un zgomot îngrozitor, atunci când a fost bombardat chiar Tbilisi. Peste câteva ore m-a sunat dl. consul şi m-a întrebat: dacă vreţi, chiar vă rog să părăsiţi Tbilisi. Era informaţia că veneau deja trupele. Ruşii care veneau pe drum au ars tot", a declarat Zaira Samharadze, scriitoare.

A stat o zi la ambasada României, după care s-a refugiat, împreună cu 12 români, printre care o femeie gravidă şi doi copii, la Ambasada Armeniei.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Zaira Samharadze a ajuns în ţara noastră în tinereţe, cînd s-a căsătorit cu un scriitor român. 

Mai multe articole despre:
protest Georgia Ambasada Rusiei georgieni