MENIU

Manifestaţie a tinerilor basarabeni din Capitală, oprită de jandarmi deoarece nu avea autorizaţie

Foto: pmb.ro

Aproape 20 persoane s-au strâns pe 3 iunie în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a atrage atenţia asupra evenimentelor din Republica Moldova, unde Parlamentul s-a reunit pentru a alege noul preşedinte, însă manifestaţia a fost întreruptă de jandarmi pentru că nu aveau autorizaţie.

În jurul orei 11.00, în Piaţa Universităţii se strânseseră aproximativ 20 de persoane, iar organizatorii manifestaţiei, membri ai Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, spuneau că aşteaptă în jur de 100 de persoane. Câteva zeci de minute mai târziu, însă, tinerii ce purtau steaguri şi tricouri cu însemne precum "Basarabia, pământ Românesc", au plecat, după ce câţiva jandarmi i-au rugat să încheie manifestaţia pentru că nu au aprobare de la Primăria Capitalei şi sunt pasibili de amendă.

"Este un eveniment dublu. În primul rând vrem să atragem atenţia asupra evenimentelor care se întâmplă în Republica Moldova, pentru că astăzi (pe 3 iunie, n.r.) se încearcă pentru a doua oară alegerea preşedintelui ţării şi mai este nevoie de un singur vot. Comuniştii au deja 60 de mandate şi pentru alegerea preşedintelui mai este nevoie de un singur vot, al opoziţiei, şi de aceea se spune că este votul de aur. Pe această cale cerem opoziţiei să nu trădeze, să nu dea acel vot comuniştilor. În cazul în care îl dau, vor mai fi încă patru ani de comunism, iar dacă ei nu dau votul, se fac alegeri anticipate. Aşteptăm în jur de 100 de susţinători în piaţa Universităţii", a declarat Corina Ciobanu, preşedinte al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, la începutul manifestaţiei. 

Potrivit reprezentanţilor studenţilor basarabeni din Bucureşti, în Republica Moldova nu s-au înregistrat încă incidente, nu a ieşit nimeni pe stradă, dar toată lumea aşteaptă rezultatul întâlnirii Parlamentului.

În Piaţa Universităţii, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti a ridicat un cort de informare pentru campania Pro Cetăţenie Română, pe care au lansat-o în urmă cu o săptămână pentru a susţine redobândirea cetăţeniei române pentru cei care au pierdut acest drept natural în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.