MENIU

Mamuţii au supravieţuit în Marea Britanie până acum 14.000 de ani

FOTO: dearkitty.blogsome.com

Mamuţii au supravieţuit în Marea Britanie până acum 14.000 de ani, cu 7.000 de ani mai mult decât se credea iniţial, potrivit unei cercetări a experţilor de la Muzeul Naţional de Istorie din Londra publicate în Geological Journal, informează presa britanică.

Cercetarea prof. Adrian Lester de la Muzeul Naţional de Istorie dovedeşte că osemintele găsite în 1986 în Shropshire, Anglia, reprezintă cea mai recentă dovadă geologică a existenţei mamuţilor lânoşi în nord-vestul Europei. Oficial, se credea că mamuţii au dispărut în urmă cu 21.000 de ani, iar cercetarea dovedeşte prezenţa acestor animale în Marea Britanie în urmă cu 14.000 de ani.

Oasele descoperite sunt ale unui mamut mascul şi ale unor patru pui. Datarea lor cu carbon din 1986 a fost considerată inexactă. Progresul tehnologic înregistrat în ultimele două decenii a permis o "citire" mai exactă, care completează datele geologice de care este nevoie pentru a plasa oasele în context geologic. În plus, cercetătorii au studiat stadiul de descompunere al oaselor, insectele fosilizate care au fost găsite în acel sit şi o analiză geologică a sedimentelor înconjurătoare.

"Se credea că mamuţii au dispărut în nord-vestul Europei în urmă cu aproximativ 21.000 de ani în timpul primei ere glaciare. Noua noastră datare cu radiocarbon a oaselor mamuţilor schimbă acest lucru, arătând că aceştia s-au întors în Marea Britanie şi au supravieţuit încă aproximativ 7.000 de ani, până acum 14.000 de ani", a declarat Adrian Lester.

Fiind ultimele indicii ale mamuţilor în nord-vestul Europei, oasele de la Shropshire dovedesc nu numai că specia a supravieţuit mult mai mult decât se credea, ci oferă şi un pretext pentru a analiza dacă dispariţia mamuţilor a fost cauzată de schimbarea climatică sau de vânătoare.
Mai multe articole despre:
Marea Britanie Anglia mamuţi