MENIU

Majoritatea americanilor se opun închiderii Guantanamo, arată un sondaj

Foto: www.prwatch.org

Doi americani din trei se opun închiderii centrului de la Guantanamo, iar şi mai mulţi dintre ei se declară împotriva transferului deţinuţilor pe teritoriul american, arată un sondaj.

Sondajul realizat de institutul Gallup şi publicat marţi în cotidianul USA Today arată că 65% dintre persoanele întrebate se declară împotriva închiderii centrului aflat pe o insulă din Cuba şi ideii de a transfera deţinuţi acuzaţi de terorism în închisori de pe teritoriul american. De cealaltă parte, 32% dintre persoanele întrebate sunt în favoarea desfiinţării închisorii şi a transferului deţinuţilor pe teritoriul Statelor Unite.

Mai precis, două treimi dintre americanii întrebaţi se declară împotriva închiderii centrului şi trei sferturi cred că deţinuţii nu trebuie să fie mutaţi în închisorile americane.

Sondajul ilustrează dificultăţile cu care se confruntă preşedintele american Barack Obama în încercarea de a convinge compatrioţii săi de necesitatea de a închide centrul Guantanamo, unde se află în continuare 240 de deţinuţi. Obama promisese că va face acest lucru până în ianuarie 2010 şi a semnat un decret în acest sens la o zi de la învestirea sa în funcţia de preşedinte, la 20 ianuarie.

La jumătatea lunii mai, Senatul american a refuzat să-i acorde preşedintelui 80 de milioane de dolari, pe care acesta i-a cerut pentru a închide Guantanamo. Obama apără şi ideea transferului deţinuţilor de la închisoarea din Cuba spre centrele de maximă securitate din Statele Unite.

Dintre persoanele întrebate, 40% sunt de părere că Guantanamo a făcut America o ţară mai sigură, faţă de 18% care cred contrariul.

Sondajul a fost realizat între 29 şi 30 mai pe un eşantion de 1.015 adulţi şi are o marjă de eroare de plus-minus 3%.
Mai multe articole despre:
americani deţinuţi Guantanamo Statele Unite