MENIU

Majorarea contribuţiei la stat a celor puţini care muncesc e o contra-soluţie, spun patronatele

Foto: standard.money.ro

Angajatorii şi oamenii de afaceri consideră că asumarea răspunderii pe legea pensiilor ar însemna, din partea guvernului, un dispreţ total faţă de cei care muncesc, oricum minoritari în România, dar şi o strategie perdantă, de majorare a taxelor pe timp de criză.

"O creştere a contribuţiei la asigurările sociale ar fi încă o lovitură dată mediului de afaceri şi angajatorilor privaţi. Guvernul arată un dispreţ total faţă de cei care muncesc şi contribuie direct la bugetul ţării. Din câte vedem se aplică încă principii comuniste, luăm de la cei care au şi dăm celor care au nevoie, fără să se ţină cont de niciun principiu democratic. Fac la fel cum au procedat şi cu legea unică a salarizării, pe care noi chiar am sprijinit-o. Până la urmă a ieşit un caraghioslâc - salariul nu este pentru cine merită, ci se acordă după criterii sociale şi preferinţe politice. Iar în timp ce ai noştrii se joacă de-a legile şi politica, ţările din jurul nostru aplică legi adevărate şi se dezvoltă", a spus  secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIMMR), atrage atenţia asupra faptului că ultimul lucru care ar trebui făcut în perioade de criză este creşterea taxelor. "În perioada asta nu e recomandabilă majorarea de taxe şi impozite, pentru că se ajunge la falimentarea firmelor şi scăderea contribuţiilor la buget. Aste adevărat că dacă nu se iau măsuri pentru refacerea sistemului de pensii acesta va ajunge în incapacitate de plată, dar trebuie găsită altă metodă", adaugă Nicolescu.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea sistemului unitar de pensii, a declarat marţi premierul Emil Boc, la finalul unei şedinţe a Executivului. Scrisoarea premierul a ajuns deja la Parlament.

O minoritate de salariaţi susţine economia României şi pe restul cetăţenilor, populaţia activă reprezentând 47% din total, doar 65% dintre aceştia fiind angajaţi, adică contribuie direct la bugetul ţării, potrivit raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza problemelor sociale. În cadrul populaţiei ocupate, ponderea salariaţilor, adică "cei pe care se bazează PIB-ul şi bugetul României", deşi a înregistrat o tendinţă crescătoare după anul 2001, a ajuns în perioada 2004-2008 să fie de doar de 65%-66%, prin comparaţie cu aproape 85% în ţări precum Slovenia, Ungaria sau Bulgaria.

Proiectul de Lege privind reforma sistemului de pensii propune înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată prin majorarea penalizării de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare.

Pensionarea anticipată nu poate depăşi 60 de luni (5 ani) faţă de vârsta standard de pensionare, iar în perioada de anticipare persoana nu poate cumula pensia anticipată cu un venit salarial. La împlinirea vârstei standard de pensionare, penalizarea se ridică, potrivit unei Note privind sistemul unitar de pensii publice din România.

Mai multe articole despre:
contribuţie patronate Legea pensiilor