MENIU

Maiorul decedat în explozia de la centrul NBC al Armatei nu avea asigurare de viaţă din partea MApN

Foto: salutbucuresti.ro

Maiorul decedat, luni, în explozia de la centrul NBC al Armatei nu avea asigurare de viaţă din partea Ministerului Apărării Naţionale pentru specificul meseriei pe care o desfăşura în cadrul Centrului de Cercetare ştiinţifică, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din cadrul MApN.

Potrivit oficialilor, pe timp de pace niciunul dintre cadrele militare ale Ministerului Apărării Naţionale nu are încheiată asigurare de viaţă. Doar soldaţii care sunt trimişi în teatrele de operaţii externe beneficiază de asigurări de viaţă din partea MApN.

Astfel, la nivel instituţional nu există nicio bază legală prin care familia maiorului Mihai Octavian Viorel să fie sprijinită. Totuşi, "dacă situaţia o va impune", se va lua în discuţie la nivelul ministerului o variantă de ajutorare a familiei prin intermediul Asociaţiei Caritabile "Camarazii".

Spre deosebire de militari, poliţiştii beneficiază de asigurări de viaţă şi de sănătate în caz de agresiune sau ultraj. Astfel, potrivit unei decizii a Guvernului din 10 septembrie 2008, poliţiştii au de la 1 ianuarie 2009 asigurări de viaţă, de sănătate şi pentru bunuri, valoarea despăgubirii acordată familiei în caz de deces fiind de 20.000 de euro, iar cea acordată în caz de invaliditate fiind cuprinsă între 6.000 şi 10.000 de euro.

Fostul purtător de de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru, a declarat, anul trecut, că principalii beneficiari ai hotărârii aprobate de Executiv sunt agenţii de poliţie care îşi desfăşoară activitatea în stradă şi care se confruntă cu situaţii de agresiune, ultraj şi intimidare. Cuantumul despăgubirilor va fi regularizat trimestrial din fondul pe care Ministerul Internelor şi Reformei Administrative îl are la dispoziţie pentru cheltuielile de personal.

Unul dintre ultimele proiecte de cercetare la care lucra maiorul Mihai se referea la o lovitură exploziv-incendiară pentru aruncătorul de grenade AG-7. Un articol pe această temă urma să fie publicat în numărul următor al "Observatorului Militar".

"Având în vedere experienţa colectivului din Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare NBC şi Ecologie, care din anul 1983 a putut să controleze fenomenul de detonaţie a amestecurilor de substanţă combustibilă şi aer în atmosferă liberă, iar la începutul anilor '90, prin cele trei prototipuri de cercetare funcţionale (Mina săritoare, Bomba de aviaţie de 100 Kgf şi Lansatorul portabil de grenade termobarice calibrul 99 mm) plasa România între primele patru ţări din lume din punct de vedere al realizărilor în domeniu", se arată într-un fragment al articolului semnat de maiorul Mihai Octavian şi colonelul(r) Alexandru Rogoz, obţinut de NewsIn şi care urma să fie publicat în numărul următor al revistei "Observator Militar".

Un ofiţer a decedat, luni, după ce a avut loc o explozie într-unul din laboratoarele Centrului de cercetare ştiinţifică pentru apărare Nuclearo-Bacteorologico-Chimică şi ecologie din Bucureşti, potrivit MApN.

Maiorului ing. Octavian-Viorel Mihai i s-a acordat primul ajutor de către medicul unităţii şi a fost transportat de urgenţă la cel mai apropiat spital pentru asistenţă medicală specializată, unde a decedat.

Mai multe articole despre:
explozie deces MApN Maior asigurare de viaţă