MENIU

Mai multe persoane sunt audiate în cazul trenului care a deraiat în Dolj, unul dintre suspecţi este un angajat CFR

Foto: RTV
Procurorul E. Drăguţ: Cu certitudine şuruburile de la calea ferată au fost dislocate. Suspecţii pot să fie şi angajaţi ai CFR.

Mai multe persoane, printre care şi un angajat al CFR, sunt audiate de procurori în cazul trenului deraiat în Dolj. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au declarat că nu vor exclude nicio variantă care ar putea fi investigată.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au infirmat informaţiile potrivit cărora principalul suspect al anchetei este un fost angajat CFR Craiova care a fost disponibilizat pe motive medicale şi care suferă de tulburări psihice.

Procurorul general de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova,  Elisabeta Drăguţ, a confirmat că în cercul suspecţilor este şi o persoană din CFR dar care nu a fost nici dată afară şi nici nu suferă de vreo boală psihică.

"Un singur suspect este audiat în acest moment de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cu certitudine şuruburile de la calea ferată au fost dislocate. Nu excludem niciun fel de variantă de anchetă. Suspecţii pot să fie şi angajaţi ai căilor ferate. Am luat toate măsurile specifice nouă, filtre şi altele. Nu excludem şi nu mergem pe o singură variantă", a mai spus procuror-general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.â

"Pedepsele se duc până la 25 de ani de închisoare, dacă vom dovedi că una sau mai multe persoane se fac vinovate de producerea acestui accident", a adăugat Elisabeta Drăguţ.

Ministrul Transporturilor a declarat că persoana care a desfăcut şuruburile, în zona unde a deraiat trenul, ştia ce face, întrucât a desfăcut o eclisă care prinde două porţiuni de şină, şi nu prinderile verticale, astfel încât trenul nu putea trece fără să se întâmple un accident. În plus, anchetatorii au găsit şi un bidon cu un ulei folosit pentru a putea desface buloanele de la calea ferată.

"După primele aprecieri ale celor din echipele care au venit pentru a face verificări, se pare că e un act intenţionat, pentru că au fost desfăcute nişte buloane care, pentru a fi desfăcute, au fost unse cu un ulei, pentru că ele sunt înţepenite, ruginite. S-a găsit şi bidonul cu acea substanţă. Nu se pune problema că vroia să fure ceva, pentru că alături era o şină care fusese mai de mult demontată, deci, dacă vroia să fure o bucată de şină, putea s-o fure pe aia", a afirmat ministrul Transporturilor.

Ministrul a precizat că primele aprecieri merg în direcţia unui act intenţionat, dar că aşteaptă ca specialiştii să-şi spună cuvântul. "N-aş vrea să fac alte lucruri înainte ca specialiştii să-şi spună cuvântul, dar e o problemă pe care va trebui s-o tratăm cu toată seriozitatea, pentru că, dacă un astfel de individ sau grup de indivizi încep să se ocupe de aşa ceva, într-adevăr avem o foarte mare problemă", a spus Berceanu.

Potrivit procurilor, ultima lucrare pe tronsonul de cale ferată pe care s-a produs accidentul de luni a fost făcută în urmă cu patru-cinci ani, iar ultima verificare pe tronsonul respectiv a avut loc duminică.

"Duminică, în jurul orei 11.00, tronsonul respectiv a fost verificat de către persoana care are în competenţă revizia acestui tronson. Nu a constatat nimic. Această verificare practic se face pentru a sesiza ce se poate sesiza vizibil. Nu a constatat absolut nicio defecţiune sau să constate că s-a umblat în vreun fel la calea ferată", a spus Aurel Băjenaru, procuror adjunct al Pachetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

În jurul orei 2.25, opt vagoane şi locomotiva trenului accelerat 1692 Timişoara-Bucureşti au deraiat, la zece kilometri de Craiova, pe raza localităţii doljene Cârcea. În urma incidentului feroviar, 15 persoane au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, cu diverse leziuni minore, toţi răniţii fiind în afara oricărui pericol.