MENIU

Magna este aproape de un acord cu sindicatele spaniole privind uzina Opel din Figueruelas

Foto: RTV

Producătorul canadian de componente auto Magna, ce urmează să preia Opel, a ajuns joi aproape de un acord cu sindicatele spaniole în privinţa viitorului uzinei de la Figueruelas, au anunţat sindicatele UGT şi CCOO, precum şi Ministerul Industriei, relatează AFP.

Acordul vine după negocieri dure în privinţa a două chestiuni principale: amploarea reducerii personalului pe care o doreşte Magna şi viitorul uzinei.

Potrivit sindicatelor, Magna a acceptat să reducă numărul concedierilor la 900, de la 1.300 anterior şi 1.700 la începutul negocierilor, din personalul total de 7.000 de angajaţi.

În plus, sindicatele susţin că Magna le-a acceptat în cele din urmă cerinţele în privinţa repartizării producţiei între uzina din Spania şi cea de la Eisenach, din Germania, unde risca să fie mutată o parte din producţia de la Figueruelas.

Sindicatul UGT precizează că "Magna s-a angajat să menţină cele două linii actuale de producţie şi capacitatea de producţie de 478.000 unităţi pe an, precum şi să realizeze investiţii pentru modernizare şi creşterea flexibilităţii", potrivit unui comunicat.

Astfel, uzina din Figueruelas şi-a asigurat 72% din producţia viitorului model Corsa începând din 2013, restul urmând să fie repartizat fabricii din Eisenach.

De asemenea, până în 2013, fabrica din Figueruelas va asigura cel puţin 70% din producţia cumulată a uzinelor din Figueruelas şi Eisenach, iar Magna s-a angajat să menţină şi fabricarea pieselor de schimb a modelelor Corsa şi Meriva, potrivit sindicatelor.

"Viitorul uzinei este garantat pentru zece ani", s-a felicitat ministrul spaniol al Industriei, Miguel Sebastian, în condiţiile în care guvernul socialist spaniol şi guvernul regiunii Aragon au jucat rolul de mediatori.

Semnarea contractului de vânzare a Opel către Magna, amânată de mai multe ori, ar putea avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. Lipsa unui acord cu sindicatele spaniole reprezenta un impediment în calea finalizării vânzării Opel.
Mai multe articole despre:
sindicate uzina acord disponibilizări Opel Magna