MENIU

Maghiarii din comuna harghiteană Sânmartin au cerut plecarea romilor din localitate

Foto: RTV

Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a declarat după o întâlnire cu autorităţile locale din comuna Sânmartin, unde a avut loc săptămâna trecută un conflict între romi şi maghiari, că situaţia din localitate s-a detensionat şi că parţile implicate sunt deschise dialogului.

La întâlnire au participat din cinci etnici maghiari şi cinci romi, comisarul şef Kaszoni Fekete Titusz, din partea IJP Harghita, primarul comunei, Gergely Andras, Sandor Csilla de la Biroul Judeţean pentru Rromi, precum şi Ioni Geza, de la Asociaţia Romilor Harghita.

În Sânmartin au fost prezenţi, luni seara, şi reprezentanţii Asociatiei Romani Criss, Marian Mandache şi Tabă Stănică, precum şi Vaszi Robert Janos, din partea Asociaţiei Şanse Egale. Cei trei erau nemulţumiţi de faptul că nu au fost lăsaţi să participe la şedinţa comisiei de dialog, spunând că au venit pentru a identifica problema şi a contribui la rezolvarea ei. "Nu suntem aici pentru a apăra infractorii. Ei trebuie să răspundă în faţa legii, fie că fac parte din comunitatea rromă sau cea majoritară", a afirmat Tabă Stănică.

Acesta a mai adăugat că a trecut deja o săptămână de când romii sunt pe drumuri sau în păduri şi  nu e drept ca pentru faptele câtorva dintre ei să plătească cu toţii, chiar şi minorii. "Nu ne substituim autorităţilor. Romii sunt cetăţeni români, responsabilitatea revine autorităţilor", a afirmat Marian Mandache.

Imediat după şedinţa de la primărie, peste 200 de persoane s-au adunat în centrul satul, aşteptând soluţii din partea membrilor comisiei de dialog. Totuşi, oamenii sunt circumspecţi şi cred că singura soluţie ar fi ca romii să părăsească comuna.

"Dacă legea ar fi lege şi pentru ei (romi - n.r.), dacă ar fi pedepsiţi de instanţele judecătoreşti aşa cum sunt pedepsiţi toţi cetăţenii acestei ţări care comit fapte antisociale, nu am fi ajuns aici. Însă ei sunt pur şi simplu încurajaţi să ne agreseze şi să ne tâlhărească, fiind conştienţi că, dacă nu comit crimă, nu primesc pedeapsă cu închisoarea. Teroarea psihică la care suntem supuşi zi de zi, furturile sistematice nu sunt şi ele un fel de crimă, oare? Amenzile nu le bagă în seamă, nu le plătesc. Mai mult, îşi educă copii să fure şi să ameninţe cu cuţitul pe bătrâni sau pe copii, fiind conştienţi că, fiind minori, legea nu prevede închiderea lor. Chiar eu am fost înjunghiat în propria-mi casă de către ei. Ce să mai spun?", a spus unul dintre sătenii disperaţi, Potyo Gyula.

"Suntem terorizaţi zi şi noapte. Nu ne putem lăsa copiii sau nevestele la magazin, pe drum  de teama de a nu fi bătuţi şi jefuiţi, chiar şi în plină zi. Mai mult, nu suntem în siguranţă nici măcar în ograda noastră. Mi-au descoperit casa luând ţiglele de pe acoperiş, şi au furat grâul pe care-l aveam depozitat în podul casei. Când le-am spus că am să-i reclam, m-au ameninţat că îmi dau foc la casă. Nu mai putem suporta să fim terorizaţi, vrem să plece de aici. Oricum, majoritatea lor nu s-au născut în Sânmartin, casele şi le-au construit pe pământurile noastre, fără autorizaţie", a spus şi Salamon Andras, locuitor al comunei.

Unul dintre membrii comisiei de dialog de la primărie, Csillag Geza, a declarat: "Suntem furaţi şi ameninţaţi de ţigani sistematic de 20 de ani. Am ajuns să ne lăsam pământurile necultivate, după ce am încercat, în van, ca şi în evul mediu, să ne înconjurăm terenurile cu şanţuri adânci, pentru a apăra recolta noastră de ei. Să ştiţi că nu fură pentru a supravieţui".

În comună domneşte o stare conflictuală de aproximativ două săptămâni, după ce, în duminica Rusaliilor catolice, ţiganii au agresat doi tineri, bătându-i cu coasa, doar pentru că cei doi le atrăgeau atenţia că şi-au lăsat caii la păscut pe terenul lor. În aceea zi, sute de oameni s-au adunat şi au hotărât să-şi facă dreptate singuri, gonind ţiganii din comună, dând foc la trei colibe şi spărgând geamurile mai multor case.

Mai multe articole despre:
conflict romi ţigani