MENIU

MAE atrage atenţia românilor din Fâşia Gaza că trecerea spre Egipt se face prin Rafah

Foto: news.bbc.co.uk

Ministerul român de Externe sfătuieşte românii din Fâşia Gaza care, ca urmare a vacanţei şcolare vor vizita România alături de familie, să foloseacă punctul de trecere Rafah, spre Egipt, întrucât punctul de la Erez este în continuare închis traficului normal.

"Ca urmare a debutului vacanţei şcolare, unii cetăţenii români din Fâşia Gaza şi-au exprimat dorinţa să viziteze România, împreună cu familiile. Atragem atenţia cetăţenilor români asupra faptului că punctul de trecere Erez, din Fâşia Gaza spre Israel, rămâne închis traficului normal", a comunicat MAE.

"Singura ieşire din Fâşia Gaza este punctul de trecere Rafah, spre Egipt, care este deschis temporar, fără o periodicitate anume", mai spune MAE.

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a subliniat în repetate rânduri că este foarte greu de ţinut o evidenţă a românilor aflaţi în Făşia Gaza, deoarece aceştia nu au acte de identitate româneşti. În timpul conflictului dintre Israel şi Hamas, de la sfârşitul anului 2008 şi începutului lui 2009, Diaconescu a declarat că în Gaza sunt în jur de 400 de persoane cu cetăţenie română, 100 dintre ele fiind copii.

Mai multe zeci de cetăţeni români au fost evacuaţi în ianuarie din Gaza ca urmare a violenţelor din teritoriul palestinian. România a mai întreprins operaţiuni de evacuare a cetăţenilor săi din zona Orientului Mijlociu în vara anului 2007, când Hamas a preluat controlul în Fâşia Gaza, şi în 2006, în timpul conflictului dintre Israel şi Hezbollahul libanez.

Mai multe articole despre:
români Fâşia Gaza Rafah