MENIU

Macovei a fost invitat la CNI pentru a face o informare pe tema înregistrărilor de la Snagov

Foto: cotidianul.ro

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, va fi invitat miercuri, la ora 11.00, în şedinţa Consiliului Naţional de Integritate (CNI), să facă o informare pe tema înregistrărilor care au apărut în presă, a declarat preşedintele CNI, Marcu Nicu.

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a declarat că le va explica celor de la CNI că nu a încălcat legea şi că va da detalii despre contextul în care s-a desfăşurat întâlnirea dintre el şi jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chireac.

"Nu aş vrea să comentez această cerere a celor cinci organizaţii nonguvernamentale, însă aştept convicarea Consiliului Naţional de Integritate căruia să îi explic întregul context în care s-a desfăşurat această întâlnire. Pot să vă spun că m-am simţit şantajat de domnul Sorin Roşca Stănescu", a declarat Cătălin Macovei.

Întrebat ce le va spune celor de la CNI, Macovei a spus: "Argumentele cele mai puternice sunt faptul că, în opinia mea, nu am încălcat legea şi este surprinzător că cele cinci ONG-uri nu au făcut vorbire despre comportamentul absolut ilegal al domnului Sorin Roşca Stănescu".
Preşedintele ANI a precizat că nu ştia de ce a fost chemat la acea întâlnire de către Sorin Roşca Stănescu şi că a rămas, atunci când şi-a dat seama  de intenţiile jurnalistului, "pentru a vedea până unde merge cu acest şantaj şi ce doreşte de la mine până la capăt". Totodată, el a negat acuzaţiile aduse de Sorin Roşca Stănescu că el a făcut înregistrarea. "Nu, nu eu am făcut această înregistrare. Categoric nu", a spus el.

Alianţa pentru Statul de Drept, formată din cinci organizaţii neguvernamentale, a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional de Integritate, care "poate cere revocarea preşedintelui ANI" după apariţia în presă a înregistrărilor dintre Cătălin Macovei, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.

Alianţa pentru Statul de Drept formată din Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România, la care a aderat, pe acest subiect, şi Alianţa Civică, cere, printr-un comunicat, un răspuns la o serie de întrebări adresate membrilor Consiliului Naţional de Integritate, "structură care trebuie să vegheze la buna funcţionare a ANI şi care, explicit, poate cere revocarea preşedintelui Agenţiei".

Alianţa pentru Statul de Drept solicită "din punct de vedere legal" clarificări privind posibilitatea dezvăluirii unor informaţii din dosare aflate în lucru în interiorul Agenţiei, în conformitate cu legea de funcţionare a ANI. O altă întrebare adresată membrilor CNI este dacă preşedintele ANI are acces la dosarele aflate în lucru, aşa cum rezultă din conţinutul stenogramei şi dacă acest lucru nu contravine legii indicate.

Membrii CNI sunt aşteptaţi să răspundă, potrivit ONG-urilor, dacă preşedintele ANI poate dispune, din punct de vedere legal, investigarea sau stoparea investigării unor conturi ori prioritizarea unor dosare în detrimetul altora.

"Din punct de vedere moral", organizaţiile adresează întrebarea dacă preşedintele ANI poate fi parte a unui contract de camătă şi dacă este firesc ca şeful Agenţiei să participe la întâlniri, formale ori informale, care au ca obiect activitatea operativă a ANI, termen utilizat în comunicatele oficiale ale acestei instituţii.

ONG-urile vor autorii înregistrărilor

O altă cerere a celor cinci organizaţii se referă la aflarea autorilor înregistrării, în cazul în care interceptarea nu a fost făcută de o instituţie a statului.

Comunicatul ONG-urile vine după ce, miercuri, PD-L le-a adresat organizaţiilor mai multe întrebări, tot printr-un comunicat.

"Considerăm că organizaţii nonguvernamentale care s-au manifestat repetat în apărarea valorilor libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare, cum sunt Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice, Agenţia de Monitorizare a presei "Academia Caţavencu" sau Centrul pentru Jurnalism Independent, sunt obligate cu două răspunsuri vizând: elucidarea rapidă a existenţei unei relaţii de finanţare cu Bogdan Chirieac; o poziţie de desolidarizare morală faţă de acţiunile celor doi pretinşi jurnalişti independenţi politic, prin care asupra instituţiilor statului se exercită presiuni directe, explicite pentru implicarea în jocul electoral", se arăta în comunicatul PD-L.

Clubul Român de Presă a transmis, miercuri, un comunicat prin care dezaprobă "conduita profesională şi umană a celor doi oameni de presă", Sorin Roşca Stanescu şi Bogdan Chirieac, în timp ce pe mai multe site-uri au apărut noi înregistrări şi stenograme ale unor discuţii cu şeful ANI, Cătălin Macovei.

Miercuri, europarlamentarul PD-L Traian Ungureanu a solicitat Clubului Român de Presă să se pronunţe în cazul înregistrării unei convorbiri între jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac şi şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, afirmând că înregistrarea ar demonstra existenţa unui şantaj făcut de doi ziarişti la adresa unui înalt funcţionar public.

Totodată, Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), din care fac parte peste 25 de organizaţii de media, a condamnat public miercuri comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu şi al lui Bogdan Chirieac, solicitând instituţiilor statului să investigheze dacă cei doi au încălcat legea când ar fi încercat să-l şantajeze pe şeful ANI, Cătălin Macovei. "Sesizăm public Comisia de Etică a Clubului Român de Presă - Asociaţia Jurnaliştilor din România pentru a lua în discuţie acest caz şi să prezinte o concluzie publică", au mai cerut reprezentanţii COM.

Ziarul "Curentul" a publicat joi noi înregistrări cu discuţii între jurnalistul Bogdan Chirieac şi şeful ANI, Cătălin Macovei, despre care susţine că au avut loc în maşină, în drum spre întâlnirea cu Sorin Roşca Stănescu şi după plecarea de la restaurantul din Snagov. Potrivit ziarului, din discuţii ar reieşi că jurnalistul Bogdan Chirieac ar fi ştiut despre ceea ce îi va solicita Sorin Roşca Stănescu şefului ANI.

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a reafirmat miercuri seara că a fost şantajat de Sorin Roşca Stănescu, spunând că este convins că instituţiile abilitate ale statului vor face lumină în această chestiune, deşi a evitat să precizeze dacă a făcut sau nu o plângere penală.

De asemenea, Macovei i-a spus lui Sorin Roşca Stănescu într-o emisiune televizată că faptele acestuia sunt "tangente penalului", însă la întrebările repetate ale jurnalistului şi moderatoarei referitoare la depunerea unei plângeri penale a refuzat să dea detalii, spunând totuşi că "o anchetă penală se desfăşoară în confidenţialitate".

Roşca Stănescu l-a acuzat pe Macovei că el a realizat înregistrarea şi a dat-o apoi publicităţii, deoarece ar fi fost şantajat.

"Permiteţi-mi să vă răspund: nu > că m-aţi fi şantajat. Chiar m-aţi şantajat, domnule Sorin Roşca Stănescu. Şi acţiunile dvs. sunt tangente penalului, dacă nu mă exprim prea pretenţios. Şi este o opinie greşită că aceste lucruri nu pot fi transformate în acte penale", i-a replicat Macovei.

Stănescu i-a spus apoi că i se pare ciudat că după două luni de la acel presupus şantaj niciun procuror nu a iniţiat un dosar penal, iar moderatoarea l-a chestionat pe preşedintele ANI de ce nu a raportat acest şantaj. "Nu aş vrea să comentez acest lucru, dacă am acţionat sau nu", a răspuns  Macovei.

Citeşte şi: 

Adriean Videanu a declarat că îl va da în judecată pe Sorin Roşca Stănescu.

La rândul său, Sorin Roşca Stănescu a anunţat că intenţionează să facă plângere penală în legătură cu înregistrarea audio publicată de ziarul "Curentul". "Îl dau în judecată pe Videanu pentru că a spus că l-am şantajat", a spus, la Realitatea TV, jurnalistul.