MENIU

Macedonenii şi-au ales duminică preşedintele

Foto: AP/BORIS GRDANOSKI

Secţiile de vot din Macedonia s-au deschis duminică dimineaţă pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru cele locale, pe fondul măsurilor de securitate sporite luate de autorităţi pentru a preveni violenţe de genul celor de la scrutinul legislativ din vara anului trecut, relatează AFP.

"Am deschis secţiile de vot şi acum aşteptăm alegătorii", a declarat pentru Valentina Hristovska, de la Comisia electorală din Skopje, capitala ţării.

Mai multe secţii de vot au deschis însă cu întârziere, ninsorile abundente din ultimele zile provocând dificultăţi de transport, astfel că în unele cazuri, buletinele de vot nu au ajuns la destinaţie, a anunţat televiziunea naţională macedoneană, citând Comisia electorală centrală.

Aceste alegeri reprezintă un test pe care Macedonia trebuie să îl treacă, la patru ani după ce a obţinut statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, dacă vrea să deschidă cât mai curând şi negocierile de aderare. UE insistă ca mai întâi Macedonia să demonstreze o consolidare a statului de drept şi eforturi pentru combaterea corupţiei. Alegerile trebuie să se desfăşoare după standardele internaţionale, după violenţele ce au marcat scrutinul legislativ de anul trecut, soldate cu un mort şi mai mulţi răniţi.

Într-un mesaj către alegători, reprezentantul special al UE în Macedonia, Erwan Fouere, a subliniat că votul de duminică este "ultima şansă pentru a nu rata din nou trenul pentru Uniune". "Este probabil ultima ocazie pentru ţară şi pentru mult timp de acum înainte să demonstreze că are nu numai capacitatea, dar şi voinţa politică de a organiza alegeri conforme criteriilor internaţionale", a adăugat oficialul european.

Serviciile Ministerului de Interne au distribuit instrucţiuni foarte precise unui număr de 8.500 de poliţişti, în ceea ce priveşte modul cum trebuie să se comporte în timpul alegerilor şi cum să pareze orice violenţă în interiorul sau în apropierea secţiilor de vot. Patrulele de poliţie vor fi intensificate pentru a evita repetarea tulburărilor care au marcat alegerile legislative în zonele albaneze ale ţării, în iunie 2008.

Organizaţiile neguvernamentale au invitat, de asemenea, populaţia să contribuie pentru ca acest scrutin să fie liber şi echitabil, dar şi lipsit de violenţe. Peste 500 de observatori străini şi circa 7.000 de observatori locali vor supraveghea procesul electoral.

În jur de 1,8 milioane de alegători macedoneni au fost chemaţi să-şi aleagă preşedintele pentru un mandat de cinci ani, dintre cei şapte candidaţi. Gjorgji Ivanov (VRMO-DPMNE) este candidatul cel mai bine plasat în sondajele de opinie. Ljubomir Frckoski, candidatul principalului partid de opoziţie, Uniunea Social-Democrată (SDSM), şi Imer Selmani, liderul unei formaţiuni albaneze, Noua Democraţie (DR), şi-au disputat locul al doilea, amândoi aflându-se la o diferenţă considerabilă faţă de Ivanov, potrivit ultimelor sondaje. Al doilea tur de scrutin va avea loc în 5 aprilie.

Minoritatea albaneză reprezintă 25% din populaţia ţării. Macedonia a evitat în ultimul moment în 2001 un război civil între macedoneni şi albanezi. Acordurile de la Ohrid, în august 2001, au permis dezamorsarea crizei după intervenţia UE. Macedonenii au primit mai multe drepturi prin aceste acorduri, în special la nivel local.

Secţiile de vot s-au închis la ora 19.00 (20.00, ora României), iar primele rezultate au fost anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni.

Macedonia este una dintre cele şase foste republici iugoslave şi şi-a proclamat independenţa în 8 septembrie 1991.

Mai multe articole despre:
Europa vot Albania Macedonia scrutin Skopje