MENIU

Lupescu: "E o criză la vârf în arbitrajul românesc şi trebuie luate măsuri"

foto: www.frf.ro

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a admis, marţi, că există o criză la nivelul conducerii arbitrajului românesc, după arestarea preşedintelui CCA, Gheorghe Constantin, dar nu consideră acest lucru o ruşine, deoarece acţiuni similare au avut loc şi în Italia, Germania sau Anglia.

"Este un lucru neplăcut pentru absolut tot fotbalul românesc, dar pentru că este vorba clar de o activitate care este purtată de arbitri, putem spune că e o criză la vârf în arbitraj şi comisia trebuie să ia măsuri. Nu e o ruşine ce se întâmplă, sunt lucruri care s-au întâmplat în Italia, Anglia şi Germania, dar au fost luate măsuri, lucru care se va întâmpla şi în România", a spus Lupescu.

Oficialul FRF a menţionat că "am convocat CCA si o să avem o discuţie cu ei şi cred că vor trebui să ia anumite măsuri în ceea ce priveşte organizarea acestui for, iar joi va avea loc Comitetul Executiv, care are atribuţii în cazul acestui for". "Mâine, la convocare CCA, vom fi şi noi, cei din Federaţie, după care ei se vor întâlni şi îşi vor pune lucrurile la punct. Gheorghe Constantin l-a delegat pe Marcel Lică să facă delegările, dar cu siguranţă CEx va lua o decizie în ceea ce priveşte rolul pe care îl are sau l-a avut el", a mai spus directorul FRF.

Lupescu consideră că arbitrii ale căror nume sunt implicate în acest scandal ar trebui protejaţi până la dictarea unui verdict în cazul lor şi crede că fiul preşedintelui CCA, Augustus Constantin, ar trebui oprit de la delegări pentru o perioadă: "Arbitrii trebuie apăraţi până la proba contrarie. Comisia are un rol foarte important, să vadă dacă îi poate proteja într-un fel sau altul pe cei în cauză. Chiar dacă este un arbitru FIFA, Augustus Constantin este un om şi cred că ar fi o măsură bună dacă ar fi oprit de comisie de la delegări pentru o perioadă pentru a-l proteja".

Directorul general al FRF a afirmat că niciun preşedinte de club nu i-a cerut în sezonul trecut, când s-a ocupat de delegări, să desemneze un anume arbitru la un meci al echipei sale. "Eu nu am avut probleme din acestea, la început au încercat, mă sunau să mă întrebe câte ceva, dar eu am pus piciorul în prag", a explicat Lupescu.

Finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, şi preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri, Gheorghe Constantin, au fost arestaţi preventiv, marţi, pentru 29 de zile, primul fiind acuzat de dare de mită, iar al doilea de luare de mită. Penescu este cercetat de procurorii anticorupţie pentru trei infracţiuni de dare de mită, iar Constantin pentru două infracţiuni de luare de mită, potrivit unui comunicat al DNA.