MENIU

Luni au început ceremoniile de învestire a noilor parlamentari europeni la Strasbourg

Foto: RTV
Ce înseamnă Parlamentul European şi care sunt atribuţiile acestuia

Jumătate din cei 33 de deputaţi pe care România îi trimite în Parlamentul European sunt debutanţi. Grosul echipei, adică două treimi, provine de la PSD şi PD-L.

Politicienii români aleşi ca europarlamentari sunt prima generaţie de eurodeputaţi care vor avea un mandat complet, de cinci ani. România şi-a mai trimis până acum o singură dată reprezentanţi la PE, dar mandatul lor a fost unul incomplet, de doar doi ani.

Printre europarlamentarii cu expereinţă se numără Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sârbu sau Ioan Mircea Paşcu, din aprtea PSD-PC. Democrat-liberalii au şi ei patru oameni cu experienţă europarlamentară, în frunte cu Theodor Stolojan. În lista PNL, singurul nume nou este Norica Nicolai, ceilalţi patru fiind la al doilea mandat: Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi. Din cei trei eurodeputaţi ai UDMR, Laszlo Tokes şi Sogor Csaba sunt la al doilea mandat.

Cei 33 de politicieni români care merg la Bruxelles au primit pe 11 iunie, din partea Biroului Electoral Central, certificatul oficial care le atestă calitatea de europarlamentar.

Vezi AICI lista europarlamentarilor români.

Mai multe articole despre:
europarlamentari parlamentul european Strasbourg