MENIU

Ludovic Orban a anunţat că o cheamă la audieri pe Elena Udrea

Foto: NewsIn
Orban: Caietului de sarcini a fost modificat de două ori pe parcursul unei proceduri de achiziţie în cazul încheierii unui contract de publicitate internaţională în valoare de 1,2 milioane euro

Comisia care anchetează modul în care au fost cheltuite fondurile publice de Ministerul Turismului a decis să o audieze pe Elena Urdea în 20 august, a anunţat preşedintele forului, liberalul Ludovic Orban.

Preşedintele Comisiei de anchetă în cazul Udrea, Ludovic Orban, anunţase, marţi, la finalul lucrărilor, că joi vor fi audiaţi angajaţii Ministerului Turismului implicaţi în procedurile de achiziţie ale instituţiei, iar ministrul Elena Udrea va fi invitat atunci când Comisia va considera necesară prezenţa acesteia, adăugând că deputaţii nu au încă "o privire de ansamblu asupra procedurilor derulate de Minister".

În urma audierilor de marţi, Ludovic Orban a concluzionat că informaţiile primite de la reprezentanţii mass-media reflectă o lipsă de transparenţă a Ministerului în privinţa furnizării informaţiilor de interes public. "A fost semnalată problema site-ului, este ciudat că cele mai multe contracte care au stârnit suspicini au fost postate pe site, nu după ce au fost semnate, ci după ce au apărut articole jurnalistice sau după ce s-a constituit Comisia de anchetă. Acest lucru reflectă deja o lipsa de transparenţă în ce priveşte furnizarea de informaţii de interes public prin site" a spus liberalul.

Deputatul PNL a adăugat că a sesizat o serie de aspecte care aruncă semne de întrebare asupra legalităţii şi corectitudinii desfăşurării unor proceduri de achizţie. "A fost prezentată modificarea caietului de sarcini de două ori pe parcursul unei proceduri de achiziţie în cazul încheierii unui contract de publicitate internaţională în valoare de 1,2 milioane euro. S-a constatat că nu există nici proceduri de achiziţie nici pe site, nici la solicitarea oficială a jurnaliştilor, pentru o serie de contracte, cum sunt cele trei încheiate în aprilie, pentru publicitate, sărbătorile pascale în Bucovina şi "Lumină la malul mării", a prezentat Orban.

Potrivit lui Orban, la audieri au fost prezentate o serie de elemente care pun la îndoială legalitatea desfăşurării procedurii de selectare a partenerului în cazul evenimentului "Lumină la malul mării", concertele organizate de Paşte de 1 şi 2 mai.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat că activitatea Comisiei de anchetă a întâmpinat "mici răutăţi şi mici frecuşuri" din partea conducerii Camerei Deputaţilor, pe care însă le vor depăşi. "Am fost surprins de faptul că nu ni s-a mai pus la dispoziţie sala în care ne-am început activitatea şi în care şi-a desfăşurat activitatea Comisia de anchetă în cazul Ministerului Tineretului şi Sportului. Am înţeles că este sala de primire a preşedintelui Camerei, am luat-o ca atare" a spus Orban, adăugând că preşedintele Anastase nu a avut primiri în cursul zilei de marţi.

În plus, potrivit liberalului, Comisia va trebui să apeleze la experţi exteriori instituţiei, deşi s-a arătat convins că există experţi şi în apartul de lucru al Camerei, după ce conducerea forului a anunţat că nu poate pune la dispoziţie astfel de personal.