MENIU

Lucrările la turnul de lângă Catedrala romano-catolică din Bucureşti pot fi reluate

foto: Wikimedia

Proprietarul clădirii care a ars este protagonistul unui alt scandal imobiliar. Millennium Building Development are un alt turn care se construieşte la doar câţiva metri de Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti. Lucrările, începute cu mult timp în urmă, au fost oprite la un moment dat, dar acum câteva zile Curtea de Apel Ploieşti a hotărât că autorizaţia este perfect legală. Prin urmare, construcţia poate fi reluată oricând, chiar dacă se află lângă un monument .

Lucrările au început în 1998 şi au generat un scandal care nu s-a încheiat nici până în prezent. Arhiepiscopia Romano Catolică din Bucureşti a constestat în instanţă autorizaţia de construire emisă de Primăria sectorului 1 şi a avut câştig de cauză la tribunalul Dâmboviţa. Însă instanţa superioară, Curtea de Apel Ploieşti, a decis acum trei zile că autorizaţia imobilului de 19 etaje este perfect legală. Hotărârea este definitivă şi, în baza ei, lucrările care au fost oprite de mai multă vreme pot fi reluate.

Arhiepiscopia cere ajutor autorităţilor

"Arhiepiscopia Romano Catolică îşi exprimă profunda indignare faţă de acoperirea ilegalităţilor comise la autorizarea printr-o hotărâre care s-a dat în numele legii> şi cheamă autorităţile statului să ia toate măsurile legale posibile pentru stoparea şi înlăturarea acestei construcţii - pericol public. Arhiepiscopia Romano Catolică va continua să lupte pentru salvarea patrimoniului naţional, parte a patrimoniului european", au precizat reprezentanţii ARCB.

Potrivit ARCB, ilegalităţile constatate de Inspectoratul de Stat în Construcţii (organ specializat al Guvernului să constate autorizările nelegale), confirmate prin Concluziile de anchetă ale Senatului şi aprobate prin mai multe Hotărâri în 2006 şi 2007 au fost ignorate de cei trei judecători ai Curţii de Apel Ploieşti. 

Îngrijorarea preoţilor catolici este şi mai mare după ce, vineri noaptea, o clădire asemănătoare cu cea care urmează să fie construită lângă catedrala catolică a ars, punând în pericol Biserica Armenească. Ambele clădiri de birouri sunt situate la şapte, respectiv opt metri, de lăcaşurile de cult, iar accesul pompierilor în caz de necesitate se face, aşa cum s-a văzut vineri noapte, foarte greu. 

Decizia irevocabilă a judecătorilor din Ploieşti a fost luată în urma recursurilor făcute de Primăria Sectorului 1 şi beneficiarul clădirii, Millenium Building Development SRL. Autorizaţia de construire acordată de Primăria sectorului 1 în februarie 2006 fusese anulată în februarie 2009 de către Tribunalul Dâmboviţa. Proiectul a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane. Începând cu 2001 Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.

Mai multe articole despre:
construcţii Curtea de Apel Ploieşti