MENIU

Loteria Română a dat în judecată Federaţia Română de Fotbal pentru a recupera banii încasaţi din pronosticurile sportive

hunedoreanul.ro

Loteria Română solicită Tribunalului Bucureşti să oblige Federaţia Română de Fotbal să restituiei Companiei Naţionale suma de 187.500 de lei, primită de FRF în perioada 2001 - 2005, în baza unor convenţii încheiate între cele două părţi cu privire la pronosticurile sportive.

Tribunalul Bucureşti a fixat primul termen al procesului pentru data de 19 mai.

Concret, avocaţii Companiei Naţionale Loteria Română solicită instanţei să anuleze trei convenţii încheiate între Loterie şi Federaţia Română de Fotbal, între 20 decembrie 2001 şi 11 ianuarie 2005, în baza cărora FRF a primit eşalonat suma de 187.500 de lei.

CN Loteria susţine în acţiunea depusă în instanţă că aceste convenţii au fost încheiate prin fraudarea legii.

"Apreciem că respectivele convenţii au fost încheiate avându-se în vedere în mod ilicit dispoziţiile Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000. La data încheierii convenţiilor, Compania Naţională Loteria Română era obligată să vireze întregul profit net din încasările obţinute în urma activităţii de pronosticuri sportive numai la Ministerul Tineretului şi Sportului (art. 6, alin 3 din Legea 69/1998), astfel că apreciem că este absolut evidentă fraudarea legii cu ocazia întocmirii convenţiilor respective", susţin avocaţii Loteriei Române.

Un exemplu concret ar fi, potrivit apărătorilor Loteriei Române, cazul încheierii convenţiei din 2001, moment la care era în vigoare O.U.G. nr. 69/29.12.2008 prin care se reglementa că profitul net al companiei să fie virat Ministerului Tineretului şi Sportului, care urma să sprijine activităţile sportive, inclusiv Federaţia Română de Fotbal.

Ca urmare a acestei situaţii, "FRF a primit şi 20% din încasările CNLR-SA, dar şi o cotă parte repartizată de Ministerul Tineretului şi Sportului din întreg profitul net virat de CNCLR", spun avocaţii Loteriei Române.

Între Loteria Română şi FRF mai există un proces, la instanţa supremă, în recurs, pentru recuperare de bani. Astfel, Loteria Română trebuie să plătească Federaţiei Române de Fotbal (FRF) doar o cotă parte din veniturile realizate în urma pronosticurilor sportive şi nu din pariuri, îşi motivează Curtea de Apel Bucureşti decizia de anul trecut prin care a stabilit că Loteria nu mai trebuie să plătească FRF 17,3 milione de lei.

Compania Naţională Loteria Română a făcut apel, în 2008, împotriva sentinţei Tribunalului din 5 decembrie 2007, prin care a fost obligată să plătească Federaţiei Române de Fotbal (FRF) 173 de miliarde de lei vechi.