MENIU

Locuitorii dintr-o comună clujeană se împotrivesc amplasării unui depozit de substanţe toxice

Locuitorii comunei clujene Moldoveneşti se împotrivesc unui ordin al prefectului de Cluj, Florin Stamatian, prin care un depozit de substanţe toxice de 120 de tone ar urma să fie mutat în satul Bădeni din cadrul comunei, transmite corespondentul NewsIn.

Depozitul se află pe traseul Autostrăzii Transilvania, iar câţiva locuitori ameninţă că vor ieşi în stradă dacă prefectul nu se răzgândeşte cu privire la locaţie.

Primarul comunei Bădeni, Kanyaro Paul, a declarat, marţi, corespondentului NewsIn, că populaţia nu a fost consultată înainte ca prefectul să emită ordinul şi că a fost depus un memoriu la prefectul Florin Stamatian pe acest subiect.

"Noi nu vrem ca depozitul să fie mutat aici la noi în comună. Gândiţi-vă că dumneavoastră, ca şi clujean, cumpăraţi roşii de Bădeni şi ceapă de Moldoveneşti. Cum ar fi să fie mizeria de la uzinele chimice deasupra terenurilor agricole? Toată populaţia din zona aceea trăieşte din agricultură şi domnul prefect nu a fost fair-play când a emis ordinul, pentru că nu ne-a spus nimic despre el. Noi putem lua şi alte măsuri, dacă trebuie”, a spus edilul-şef al comunei.

Acesta a adăugat că dacă depozitul cu substanţe toxice va fi mutat la Bădeni ar avea de suferit cei 650 de locuitori ai satului şi că nu înţelege de ce substanţele toxice trebuie mutate la trei kilometri de actuala locaţie, din Mihai Viteazu. 

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, nu a putut fi contactat marţi, însă purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Anca Stănescu, a afirmat că instituţia va lua în considerare nemulţumirile sătenilor. 

"Vom analiza memoriul depus la Instituţia Prefectului şi vom căuta să rezolvăm situaţia. Sunt sigură că dacă oamenilor li se va explica importanţa proiectului Autostrăzii Transilvania, ei vor înţelege. Depozitul de la Bădeni se va face cu respectarea tuturor reglementărilor în domeniului protecţiei mediului, iar siguranţa populaţiei este prioritară", susţine Anca Stănescu. 

Mai multe articole despre:
Cluj depozit substanţe toxice