MENIU

Llosa, Tabucchi şi Ulitskaya, printre nominalizaţii la Man Booker International Prize

Foto: www.javno.com

Peruanul Mario Vargas Llosa, italianul Antonio Tabucchi, Ludmila Ulitskaya din Rusia şi australianul Peter Carey sunt printre nominalizaţii la Man Booker International Prize, distincţie literară ce recunoaşte contribuţia unui autor contemporan la dezvoltarea genului ficţional.

Decernat o dată la doi ani, premiul vizează opera în ansamblu a unui scriitor din orice parte a lumii, şi nu o carte anume.

Unic în literatură pentru că distinge un autor de ficţiune pentru întreaga creaţie literară, Man Booker International Prize este condiţionat, totuşi, de existenţa traducerilor cărţilor în limba engleză.

Lista nominalizărilor de la ediţia de anul acesta acesta include 14 autori din 12 ţări, selectaţi de un juriu prezidat de scriitoarea Jane Smiley. Din juriu mai fac parte muzicianul şi scriitorul Amit Chaudhuri şi scenograful şi eseistul Andrey Kurkov.

Doi dintre autorii aflaţi pe lista nominalizărilor au fost laureaţi în trecut cu Man Booker Prize for Fiction: Peter Carey (dublu laureat, pentru "Oscar and Lucinda" în 1988, şi pentru "True History of the Kelly Gang", în 2001) şi James Kelman (distins în 1994, pentru "How Late It Was, How Late").

Juriul ediţiei precedente, din 2007, l-a premiat pe nigerianul Chinua Achebe, romancier, poet şi nuvelist tradus în peste 40 de limbi, ales dintr-o listă scurtă care îi cuprindea şi pe Margaret Atwood, Carlos Fuentes, Michel Tournier şi Doris Lessing.

Laureatul Man Booker International Prize din 2009 va fi anunţat în luna mai şi premiat în cadrul unei ceremonii arganizate la Dublin, pe 25 iunie. Juriul mai atribuie un premiu special, pentru traducere, în valoare de 15.000 de dolari, desemnat chiar de scriitorul câştigător al Man Booker International Prize.
Mai multe articole despre:
cărţi literatură Mario Vargas LLosa