MENIU

Liviu Harbuz: Avem programe de investiţii pentru reabilitarea fermelor aflate în prag de subzistenţă

Liviu Harbuz a explicat şi despre controversata măsură de cultivarea soiei modificată genetic.
Foto: catavencu.ro

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Liviu Harbuz, a participat miercuri la talkshow-ul online REALITATEA.NET Live, prezentat de Letiţia Zaharia unde a vorbit de programele de fonduri europene şi strategia Ministerului Agriculturii pentru reabilitarea fermelor de subzistenţă.

Liviu Harbuz a discutat miercuri, împreună cu utilizatorii REALITATEA.NET, despre deblocarea fondurilor SAPARD pentru agricultură şi investiţiile care se vor face pentru revigorarea acesteia.

Liviu Harbuz a explicat şi despre controversata măsură de cultivarea soiei modificată genetic.

"Trebuie precizat că nu este obligatoriu cultivarea de soia modificată genetic. Mai mult decât atât, nici un studiu nu a demonstrat că soia modificată aduce prejudicii organismului", a declarat Liviu Harbuz.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii consideră că atitudinea refractară ONG-urilor  cu privire la produsele modificate genetic ţine mai mult de o discuţie principială, nu neapărat şi de nişte argumente coerente.

"În România există în prezent peste 2.000.000 de ferme de subzistenţă, iar dacă vorbim de un raport între ferme performante şi ferme de subzistenţă este de unu la zece", a afirmat Harbuz.

Liviu Harbuz a vorbit despre "bunăstarea animalelor".

"Ţăranii se plâng că nu au fonduri, dar uită că sunt împotriva asomării porcului după prevederile din U.E. Până nu vor înţelege că e important procesul de bunăstare al animalelor lucrurile vor progresa greu în agricultura românească", a spus Liviu Harbuz.

Liviu Harbuz a dat asigurări că la Ministerul Agriculturii nu s-a oferit nici un contract prin atribuire directă, dar pentru că venim din conflictul Ridzi, avem probleme in aprobarea unor programe de informare, din cauza jocului politic.

"În prezent avem un proiect prin care oferim fermelor de subzistenţă 1500 de euro pe an, timp de  cinci ani de zile, dar pentru a pune în practică acest program trebuie să ne canalizăm pe informare .Pentru orice fel de nelămuriri, cei interesaţi pot consulta site-ul www.madr.ro", a declarat Harbuz. 

Liviu Harbuz a mărturisit că una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă Ministerul Agriculturii este cursul euro-leu care modifică granturile care se oferă pentru anumite investiţii, iar dobânzile cresc din cauza instabilităţii cursului euro.

Fost consilier al lui Adrian Năstase şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Sănătatea Alimentelor, Liviu Harbuz a fost cercetat, înainte de a fi ales secretar de stat la Agricultură, pentru deturnare de fonduri, fiind deschise împotriva lui trei dosare penale.

În luna mai, în urma unei întâlniri cu delegaţii de la Bruxelles, Liviu Harbuz a declarat că fondurile SAPARD ar putea fi deblocate în aproximativ două luni.

Talk-show-ul online a putut fi urmărit la adresa REALITATEA.NET/ Videochat.

Mai multe articole despre:
agricultură minister Liviu Harbuz videochat