Lituania negociază cu Statele Unite pentru a găzdui deţinuţi de la Guantanamo
Lituania începe negocieri cu administraţia americană pentru a găzdui pe teritoriul său câţiva deţinuţi de la Guantanamo, a anunţat, miercuri, Vygaudas Usackas, ministrul lituanian de Externe.
"Am fost însărcinat să încep consultări cu administraţia americană privind aspectele tehnice, juridice şi de securitate ale găzduirii câtorva deţinuţi de la Guantanamo", a declarat Usackas, la finalul unei reuniuni a Consiliului lituanian de securitate.
"A fost o cerere a partenerilor noştri. Este vorba despre a ne respecta angajamentele", a explicat premierul lituanian.
Lituania este prima ţară membră UE care anunţă că negociază cu Statele Unite pentru a primi deţinuţi de la Guantanamo. Marţi, Cristian Diaconescu, ministrul român de Externe, declara într-o audiere în Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor că "nu există în acest moment niciun dialog bilateral între SUA şi vreunul dintre statele membre UE" pentru a găzdui deţinuţi.
Noul preşedinte american Barack Obama a semnat încă din primele zile ale mandantului un decret pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo în termen de un an. Sâmbătă, la Conferinţa pentru securitate de la Munchen, la care a participat şi Cristian Diaconescu, vicepreşedintele american Joe Biden a cerut pentru prima oară public ajutorul comunităţii internaţionale pentru a închide Guantanamo, însă fără a se adresa, în mod special, ţărilor din Uniunea Europeană.
Soarta deţinuţilor a fost unul dintre motivele invocate de administraţia Bush pentru a menţine deschis centrul de detenţie. Dintre cei 245 de deţinuţi care se mai află la Guantanamo, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, circa 60 pot fi puşi în libertate, dar nu se pot întoarce în ţara de origine pentru că ar risca să fie persecutaţi. Însă nicio altă ţară nu s-a declarat dispusă să îi primească înainte de venirea la putere a lui Obama.
Recent, Portugalia, Franţa, Spania şi Italia au anunţat că ar putea primi deţinuţi, dar propunerea nu a provocat entuziasm în UE, iar unele ţări membre au exclus deja această posibilitate.
Până în prezent, România nu a făcut publică o poziţie clară în acest dosar. "În acest moment, România nu a primit din partea SUA nicio solicitare oficială pentru găzduirea vreunei persoane deţinute la Guantanamo", declara, marţi, Diaconescu. "Nu există în acest moment niciun dialog bilateral între SUA şi vreunul dintre statele membre UE din acest punct de vedere. Ceea ce există este determinarea statelor UE de a avea o platformă comună în vederea unui răspuns politic, juridic în ceea priveşte o eventuală solicitare din partea Statelor Unite în acest domeniu. Până când şi dacă această solicitare va veni, rămâne să vedem care sunt evoluţiile", a completat ministrul.