MENIU

Liderul talibanilor pakistanezi revendică atacul de la centrul pentru imigranţi din SUA

Foto: nationalterroralert.com

Liderul taliban pakistanez Baituallah Mehsud a revendicat sâmbătă atacul comis într-un centru pentru imigranţi din Statele Unite vineri, soldat cu 14 morţi.

"Accept responsabilitatea. Au fost oamenii mei. Le-am dat ordin, în replică la atacurile avioanelor americane fără pilot", a spus Mehsud, telefonic, dintr-un loc secret.


În ultimele luni, Statele Unite au efectuat raiduri aeriene cu avioane fără pilot în zona de graniţă pakistaneză, pentru a anihila militanţii. Însă multe dintre aceste raiduri s-au soldat cu victime civile.

Potrivit unor oficiali americani, există informaţii ce indică faptul că autorul atacului era un imigrant originar din Vietnam.


Potrivit liderului talibanilor pakistanezi, unul dintre autorii atacului a reuşit să scape şi i-a telefonat. Liderul taliban a promis noi atacuri în Pakistan, Afganistan şi Statele Unite.

Un analist pakistanez din domeniul securităţii s-a declarat însă sceptic. Potrivit altor analişti, Meshud nu are capacitatea de a coordona singur atacuri în Statele Unite, dar el face totuşi parte din reţeaua al-Qaida, care are conexiuni internaţionale.

"Se pare că este o manevră de imagine. În opinia mea, este un bluf", a spus Talat Masood, fost general. "Arată că liderul pakistanez este supus unor presiuni uriaşe", a subliniat el.

Competiţia s-a intensificat între facţiunile talibane din nord-vest, iar raidurile aeriene americane au şi ele un rol. Luna trecută, Statele Unite au anunţat o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informaţii care ar permite capturarea lui Mehsud.

Este cel mai mare masacru din Statele Unite, de la cel produs la universitatea Virginia Tech în urmă cu doi ani, soldat cu 33 de morţi.

Paisprezece persoane au murit în timpul luării de ostatici în Binghamton, statul New York, a spus un oficial din poliţie. "Probabil autorul atacului se numără printre morţi", a spus el.
"37 de persoane au ieşit tefere din clădire, iar patru răniţi sunt în stare gravă", a precizat el.

Primarul Matthew Ryan a spus că ancheta "va dura" şi că identificarea victimelor este complexă, pentru că multe dintre ele "nu sunt originare din Statele Unite".
În jurul orei locale 15.00 (22.00, ora României), la cinci ore după declanşarea dramei, toţi ostaticii erau liberi şi autorul masacrului, în vârstă de circa 40 de ani, a fost găsit mort în clădire, potrivit presei, informaţie pe care poliţia a refuzat să o confirme. Potrivit CNN, bărbatul s-a sinucis.