Liderul PKK prins la Arad, cercetat în libertate pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei
Cetăţeanul turc, declarat indezirabil în România pentru apartenenţă la organizaţii teroriste, care a încercat săptămâna trecută să iasă ilegal din ţară, împreună cu alţi 11 conanţionali, este cercetat în stare de libertate pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei.
Potrivit conducerii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră al Judeţului (IJPF) Arad, Huseiyn Calan (39 ani) locuieşte în Bucureşti, iar în urmă cu câţiva ani a solicitat statut de refugiat în România.
"Cetăţeanul turc a fost cazat o perioadă de timp la un centru de refugiaţi din Bucureşti. Ulterior, s-a mutat la o adresă tot din Bucureşti. În prezent, este cercetat în stare de libertate pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, dosarul nefiind încă finalizat. Cetăţeanul turc a intrat legal în România", a declarat, marţi, pentru NewsIn, comisarul Ioan Handra, şeful IJPF Arad.
Surse judiciare susţin că Huseiyn Calan se ocupa cu strângerea de fonduri pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), zona de sud-est a Europei, cu precădere în România şi Bulgaria. Aceleaşi surse mai susţin că Huseiyn Calan, care are gradul de colonel în PKK, ar fi intrat în conflict cu membrii grupării pe care intenţiona să o părăsească.
Calan a ajuns pentru prima dată în Bucureşti în anul 2006, când a cerut şi statutul de refugiat. Autorităţile române i-au respins cererea din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă. Ulterior, Calan a mai depus patru cereri de azil, care i-au fost respinse de autorităţile din România, din acelaşi motiv.
În cursul lunii aprilie, anul acesta, ofiţeri specializaţi din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră au fost sesizaţi de lucrătorii din cadrul DGIPI cu privire la existenţa unor informaţii conform cărora, pe teritoriul României, se află un cetăţean turc suspectat că face parte dintr-o organizaţie teroristă, care intenţionează să iasă ilegal din ţară, pentru a ajunge în Austria. Imediat s-au declanşat operaţiunile informativ-operative, iar Huseyin Calan a fost identificat în Bucureşti.
Acesta solicitase acordarea statutului de refugiat în România şi, după derularea procedurilor specifice, conform unei hotărâri a instanţei, el trebuia să părăsească teritoriul României până la data 15 iunie, fiind declarat indezirabil pentru apartenenţa la organizaţii teroriste.
Un colectiv de ofiţeri din cadrul IGPF şi DGIPI a monitorizat pas cu pas acţiunile cetăţeanului turc, în vederea stabilirii intenţiilor acestuia şi luării măsurilor legale. Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în cursul lunii iunie, acesta intenţiona să plece spre frontiera de vest a ţării unde, cu sprijinul unor conaţionali, intenţiona să treacă fraudulos frontiera în Ungaria. În acest sens, cetăţeanul turc a plătit unui conaţional suma de 2.000 dolari, urmând să fie îmbarcat într-un TIR, pentru a ieşi ilegal din România.