MENIU

Liderii G20 au decis adoptarea unui pachet financiar de 1.100 mld dolari

Foto: http://dimpost.files.wordpress.com/2008/08/barack_obama.jpg

Liderii G20 reuniţi la Londra au ajuns la un acord cu privire la soluţia pentru scoaterea economiei globale din cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani. Ei au decis alocarea unui pachet financiar de 1.100 de miliarde de dolari. Statele Unite nu au reuşit, totuşi, să îşi convingă partenerii europeni să aloce fonduri de salvare mai consistente. Însă nici europenii nu au avut câştig de cauză în privinţa constituirii unui organism mondial de reglementare a pieţelor financiare.

La finalul reuniunii, preşedintele american Barack Obama a calificat summit-ul drept un capitol crucial în strategia de ieşirei din recesiunea globală.

"Mai devreme am încheiat un summit foarte productiv, care, cred eu, va marca un punct de cotitură în redresarea economică globală. Summitul de la Londra este unul de importanţă istorică din toate punctele de vedere. A fost de importanţă istorică din cauza dificultăţilor şi a provocărilor care ne stau în faţă şi datorită răspunsului nostru prompt şi puternic", a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

Resursele alocate FMI s-au triplat până la 750 de miliarde de dolari, bani care vor fi destinaţi, în special, statelor din estul Europei, ale căror economii sunt mult mai fragile. Alte 250 de miliarde, care vor fi eşalonate pe o perioadă de 2 ani, vor servi la relansarea comerţului mondial, care ar putea scădea cu 9 procente în acest an. Participanţii şi-au exprimat încrederea că măsurile adoptate astăzi la Londra vor permite injectarea a încă 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială până la sfârşitul anului 2010. Germania a salutat faptul că în comunicatul final nu au fost incluse menţiuni pentru ţările participante privind adoptarea unor pachete financiare suplimentare.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că rezultatele summit-ului au depăşit chiar şi previziunile sale cele mai negre şi că balanţa s-a înclinat în favoarea capitalismului de tip anglo-saxon. Franţa şi Germania, principalii oponenţi ai modelului american care presupunea alocarea de pachete financiare mari, doreau o reglementară mai strictă a sectorului financiar. Ele consideră că tocmai modelul anglo-saxon a fost la originea actualei crize.

Mai multe articole despre:
Londra G20 summit FMI Barack Obama