MENIU

Liceenii români sunt pe locul opt în Europa, după numărul de limbi străine pe care le învaţă

Foto: radupop.files.wordpress.com

România era în 2007 pe locul opt în Uniunea Europeană după ponderea persoanelor care învăţau în liceu cel puţin două limbi străine. Limba străină cel mai frecvent studiată este engleza, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În urmă cu doi ani 92,1% dintre liceeni studiau două sau mai multe limbi străine, iar 7,9% studiau o limbă străină. Tinerii din Olanda, Luxemburg şi Cehia studiau în proporţie de 100% cel puţin două limbi străine în liceu, în 2007, în timp ce foarte puţini dintre britanici (6,1%) studiau două sau mai multe limbi străine.

În Marea Britanie, peste jumătate dintre liceeni nu studiau nicio limbă străină, iar 42,5% studiau o singură limbă străină, cel mai frecvent franceza. Per ansamblul Uniunii Europene, aproape două treimi dintre liceeni studiau minimum două limbi străine şi doar 6,4% nu studiau în şcoală nicio limbă străină.

Din totalul populaţiei adulte, cu vârste între 25 şi 64 de ani, pe ansamblul Uniunii Europene numai 28,1% declarau că ştiu să vorbească două sau mai multe limbi străine, în timp ce peste o treime admiteau că nu cunosc nicio limbă străină.

România nu a prezentat date la acest capitol, mai arată raportul biroului european de statistică. Sâmbătă 26 septembrie se va sărbători Ziua Europenă a Limbilor.