MENIU

Leonard Orban: Marja de manevră a României în faţa crizei economice este limitată

Foto: roembus.org
Leonard Orban: Marja de manevră a României este extrem, extrem de limitată,

Marja de manevră a României în faţa crizei economice este destul de limitată, din cauza puterii economice nu foarte mari şi a situaţiei bugetare, a declarat reprezentantul României în Comisia Europeană, Leonard Orban, în emisiunea "3X3" de la Realitatea TV.

"Deocamdată, marja de manevră a României e extrem de limitată. În primul rând, puterea economică nu e foarte mare, deci ajutorul care poate fi acordat şi măsurile care pot fi acordate sunt mai limitate şi, în plus, datorită situaţiei bugetare, practic, aş spune că marja de manevră a României este foarte, foarte limitată", a spus Orban.

"Nu este ca în cazul, de exemplu, al ţărilor nordice, care îşi permit, în momente de criză, să investească mai mulţi bani în educaţie, cercetare, formare profesională, dezvoltare, deci tot ce e legat de factorul uman, pentru că ei îşi dau seama foarte clar că asta este soluţia, nu pe termen scurt, dar pe termen mediu şi pe termen lung, astfel încât să-şi asigure o competitivitate", a explicat el. "Să ne uităm la cifrele, şi nu numai bugetare, inclusiv la cadrul fiscal, marja de manevră a României este extrem, extrem de limitată, dacă nu egală cu zero", a mai spus comisarul.

Întrebat ce părere are despre împrumutul la Uniunea Europeană şi FMI, Orban a spus că este păcat că s-a ajuns în această situaţie şi că ar fi fost de preferat mai multă prudenţă în perioadele de creştere economică. "Era preferabil să nu se ajungă aici, să n-ai nevoie să te împrumuţi şi ca, în momente în care ai creştere economică, să-ţi asiguri şi viitorul, să preîntâmpini. Sigur, era foarte greu să preîntâmpini o asemenea criză profundă, dar totuşi să ai, să zic, o politică prudentă", a spus Orban, repetând că Bruxelles-ul dăduse României mai multe avertismente.

"În evaluările pe care le-a făcut Comisia Europeană, începând din 2007 şi până în prezent, a atras atenţia asupra necesităţii unei politici bugetare prudente şi a unui cadru fiscal consolidat şi bine pus la punct, care să asigure, pe termen mediu şi pe termen lung, competitivitatea economiei româneşti", a reamintit el.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional este prezentă la Bucureşti în perioada 11-25 martie ca să discute despre un posibil program al FMI pentru România, "parte a unui pachet multilateral de finanţare", la care mai iau parte Uniunea Europeană şi Banca Mondială (BM).
Mai multe articole despre:
FMI împrumut criză