MENIU

Lemnul lichid va fi folosit în fabricarea de autovehicule pentru izolarea mirosurilor neplăcute

Foto: Ndesign-studio.com

Materialul, un compus hibrid din lemn şi plastic, poate fi reciclat de cinci ori şi va fi utilizat inclusiv la componentele motorului.

Utilizarea materialelor reciclabile a devenit un trend important în industria automobilistică. Centrul de Cercetare al Ford Europa din Aachen, Germania, investighează un compus lemn-plastic nou, inovativ, aşa numitul lemn lichid, pentru viitoarele modele de maşini.

Procesarea lemnului lichid este derivată din procedura de producţie a cauciucului. Compusul din lemn şi plastic previne absorbţia de apa şi, în concluzie, creşte durabilitatea materialului. Faptul că în acest proces poate fi utilizat lemnul netratat sau chiar resturi de lemn, transformă aplicaţia într-una benefică mediului.

Un alt avantaj este că noua tehnologie de procesare îmbunătăţeşte fixarea fibrelor de lemn şi izolează mirosurile neplăcute. Aşadar, materialul poate fi folosit şi la interiorul vehiculelor. O altă suprafaţă unde lemnul lichid ar putea fi utilizat o reprezintă compartimentul motorului, la componente precum suportul bateriei.

Analizele anterioare au demonstrat că lemnul lichid este reciclat extrem de eficient, deoarece materialul poate fi reprocesat de până la cinci ori.

Până la acest moment, lemnul lichid a fost utilizat la terase de înaltă calitate ale locuinţelor şi în construcţia panourilor care nu necesită mulaj. În momentul de faţă, aproximativ 290 componente alte automobilelor sunt derivate ale unor resurse reciclabile, precum bumbac, lemn, in, cânepă, fibră de iută şi cauciuc natural.

Printre partenerii acestui proiect se numără Universitatea din Paderborn, Ford, producători de materiale şi utilaje şi organizaţii aparţinând industriei de ambalaje. Statul german North Rhine-
Westphalia implică fonduri de aproximativ 400.000 euro pentru dezvoltarea acestui proces de cercetare, o parte semnificativă a bugetului total implicat, de peste 1 milion de euro.
Mai multe articole despre:
buget euro universitate automobil motor bumbac reciclat