MENIU

Legumele şi fructele româneşti au fost înlocuite cu cele din import, pentru că arată mai bine

Foto: dirtherbert.com

În vreme ce hipermarketurile din toată ţara sunt pline ochi cu produse dim import, producătorilor români li se strică marfa în beciuri. Delicioasele mere de Voineşti s-au stricat aşa că vor fi transformate în ţuică. Nici miile de tone de cartofi din Harhita nu sunt pe placul romînilor. Şi asta pentru că, au spua agricultorii, oamenii nu ştiu să aleagă adevărata calitate. Preferă cartoful mare şi curat, chiar dacă este mai puţin gustos decât cel autohton.

Anul trecut, producătorii de cartofi din Harghita au fost nevoiţi să arunce tone de cartofi la gunoi. Nici anul acesta nu prea există pe piaţă. Salvarea vine însă de peste graniţe. Ruşii au anunţat deja că vor importa 2000 de tone de cartofi româneşti.

Şi merele româneşti pierd teren în faţa celor din Polonia, Ungaria sau Italia. Paradoxal, chiar în Mureş, primul judeţ din ţară la producţia de mere. Supermaketurile şi pieţele sunt pline cu mere aduse de peste hotare, în timp ce fructele producătorilor mureşeni nu se mai cumpără.

"Chiar dacă nu au un aspect comercial atât de bun ca cele din vest., calitativ, merele noastre sunt mult mai bune", a declarat Liviu Timar, director Direcţia Agricolă Mureş.

"Noi încercăm să facem faţă prin reducerea preţurilor", a precizat Gelu Tonea, inginer horticultor şi şef de depozit.

În judeţul Mureş se produc anual aproape 60.000 de tone de mere.

'Deliciosul de Voinesti", "Mutzu" sau "Ionatanul" au pierdut şi ele teren în faţa soiurilor aduse din străinate, la preţuri foarte mici. În Bazinul pomicol de pe valea Dambovitei, producatorii pierd zeci de tone de fructe.

"Pierderile anul acesta vor fi destul de mari, din estimări, peste 30% din producţia de mere se va strica", a menţionat Ion Oprea, preşedinte Asociaţia Pomicolă Voineşti.

Autoritatile locale din Voineşti încearcă să-i ajute pe producătorii damboviţeni prin infiinţarea unui centru de colectare a fructelor.