MENIU

Lege şi ordine, specializarea angaţilor MAI şi restricţionarea accesului la armele de foc, priorităţile ministrului Dan Nica

foto: NewsIN

Cititorii Realitatea.NET au trimis o avalanşă de sugestii care ar putea umple agenda ministrului Internelor Dan Nica pentru câteva luni. Siguranţa cetăţeanului, reorganizarea ministerului şi schimbarea stilului de lucru al angajaţilor, întărirea legislaţiei, resticţionarea accesului la armele de foc sau chiar desprinderea Internelor de Adiministraţie sunt câteva dintre propuneri.

Nu lipsesc nici exemplele concrete de cazuri de corupţie, de locuri unde ar exista o legătură suspectă între poliţişti şi lumea interlopă sau de oameni care şi-au făcut datoria şi merită să fie promovaţi.

Majoritatea celor care ne-au scris cer ca poliţia să îşi facă datoria. Este vorba de Gabriela care cere ca "poliţia să îşi facă datoria şi să aplice legea". Aceeaşi cerinţă o are şi Beleim care sugerează că "ar fine să bage din nou patrule pe stradă, sectoriştii de altă dată, că ne e frică să lăsăm copiii pe stradă şi ziua, darămite seara, pe întuneric. E plină ţara de infractori!".

În aceeaşi ordine de idei, un cititor care semnează "probleme nerezolvate" se întreabă: "Până când mai sunt admise chioşcuri pe domeniul public, exact lângă blocuri, unde se adună "liber profesionişti" şi ziua întreagă nu fac altceva decât să consume băuturi, de la cafea... la bere sau ţuică ascunsă? Sper să nu se mai permită să se facă grătare pe lângă blocuri. Pe timpul verii nu se mai pot deschide geamurile." 

Schimbarea stilului de lucru al angajaţilor MAI este o altă temă pusă de cititorii Realitatea.NET pe agenda ministrului Dan Nica. Este ceea ce îşi doreşte Ciprian care cere "eliminarea stilului de lucru

Mariana îi semnalează ministrului că în judeţul Argeş se defrişează suprafeţe mari de pădure: "În zona Topoloveni, Călineşti, Bogaţi, Boteşti, în ultimii ani s-au defrişat ilegal peste 10.000 de hectare de pădure cu complicitatea celor care ar fi trebuit să-i prindă pe hoţi şi să-i ducă acolo unde le este locul, şi se continuă în acelaşi mod şi acum." 

Şi Ionel are o sugestie pentru şeful MAI: "să încerce, în limita prerogativelor sale, să facă o rotaţie, după o formulă aleatorie, o rotaţie a tuturor şefilor poliţiilor judeţene între ei. De exemplu, şeful de la Satu Mare să fie trimis la Brăila, iar cel de la Cluj, la Iaşi". 

Ultimele incidente armate întâmplate în România l-au determinat pe Ovidiu S. să ceară "restricţionarea accesului la armele de foc, modificarea definiţiei legitimei apărări şi aducerea la actualitate, pedepse extrem de dure pentru infractori, restrângerea dreptului la liberă circulaţie în UE a persoanelor care au cazier până în momentul reabilitării".

Reforma MAI ar trebui să ducă şi la o separare între Administraţie şi Poliţie. Aceasta este părerea lui  Gherasim Miroslava: "Internele trebuie să se despartă de Administraţie. Problematica celor două domenii este atât de diferită şi vastă, încât niciunul nu se va reforma. Se vor încurca şi epuiza reciproc."

Mai multe articole despre:
MAI poliţie arme Dan Nica legi ordine publică