MENIU

Lăzăroiu: Coaliţia PDL-PSD se poate rupe şi mâine dacă partenerii nu mai pot sta la aceeaşi masă

Foto: 1235.ro

Guvernul merge "într-o roată", iar Coaliţia PD-L - PSD s-ar putea desfiinţa "şi mâine", dacă partenerii de guvernare vor ajunge la concluzia că "nu mai pot sta la aceeaşi masă", a declarat consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a vorbit şi despre relaţia lui Băsescu cu presa.

Lăzăroiu apreciază, într-un interviu acordat ziarului Gândul, că problemele în coaliţia de guvernare sunt generate de social-democraţi, al căror joc electoral afectează interesele reale ale ţării şi care nu se mai aşează la masă pentru negocieri cu PD-L, ci preferă să iasă în presă, iar regândirea coaliţiei nu este legată de alegerile prezidenţiale, ci de momentul în care cele două partide decid că nu mai pot continua împreună.

Potrivit consilierului prezidenţial, social-democraţii se delimitează de guvernare, acesta fiind "un joc politic ce poate fi înţeles". "Dar când jocul merge până acolo, în punctul în care aceşti parteneri de la PSD nu mai sunt preocupaţi de problemele reale, care sunt destul de grave în momentul ăsta, mai ales problemele social-economice, trecem deja de o anumită delimitare politică. Jocurile politice sunt acceptabile în an electoral, dar nu trebuie să afecteze priorităţile ţării, pe care guvernul trebuie să le aibă tot timpul pe masă", a apreciat sociologul.

Lăzăroiu a adăugat că lipsa de preocupare a PSD pentru problemele reale "se vede din lucruri mici, absenţa unor lideri marcanţi din şedinţele de coaliţie, amânări, tergiversări, care toate fac parte din acest joc politic, poziţionarea pentru alegerile prezidenţiale". Consilierul prezidenţial a apreciat că interesele ţării sunt afectate în acest moment, pentru că ne aflăm în criză şi "dacă ai un Guvern care merge doar cu o singură roată în loc de două, sigur că nici măsurile pe care Guvernul le ia nu se pot vedea".

Potrivit acestuia, problemele din Coaliţie "în continuare se pot rezolva prin negocieri între cei doi parteneri de guvernare"."Problema este că, în ultima vreme, unul dintre parteneri nu se mai aşează la masă, iese mai mult în presă, prin acţiuni politice de tot felul, în Parlament şi îşi spune nemulţumirile care sunt mai mult de partid de opoziţie. Dacă PSD se aşează la masă şi acceptă să nu ducă jocul politic pentru prezidenţiale atât de departe pe cât l-a dus acum, cred că lucrurile pot funcţiona în continuare, evident urmărindu-se cele două obiective cuprinse şi în programul de guvernare", a susţinut consilierul prezidenţial.

Întrebat dacă pune comportamentul PSD exclusiv pe seama alegerilor prezidenţiale, Lăzăroiu a confirmat: "Absolut. Şi n-are rost să ne ascundem şi să-i condamnăm pentru asta. Sigur, fiecare candidat la prezidenţiale are partitura lui (...) Sunt strategii diferite, una va avea succes, alta nu. Sunt amândouă legitime, dar depinde de cât de departe duci acest joc politic, pentru că, dacă mecanismele încep să nu mai funcţioneze şi administraţia se află într-un continuu blocaj şi din cauza acestor dispute politice, probabil că va fi nevoie de o regândire a actualei coaliţii", a anticipat sociologul.

Potrivit lui Lăzăroiu, regândirea coaliţiei nu ar trebui fixată alegând drept reper alegerile prezidenţiale, "ci momentul în care cei doi parteneri îşi dau seama că nu mai pot sta la aceeaşi masă". "Dacă mâine e acest moment, mâine trebuie făcut. Suntem într-o situaţie în care nu putem să mai avem întârzieri. Şi aşa suntem în întârziere în ceea ce priveşte reformele", a declarat consilierul prezidenţial.

El a apreciat că, în acest moment, în raport cu PSD "există doar nemulţumiri" şi că democrat-liberalii "încearcă să-i readucă pe cei de la PSD la masă, să reia dialogul care s-a întrerupt de ceva timp".

Întrebat cine ar pierde şi cine ar cîştiga din ruperea coaliţiei,  Lăzăroiu a declarat că "ideal ar fi să rămână această coaliţie cât mai mult posibil şi, în orice caz, pe perioada crizei economice, pentru că în ea se găsesc reprezentate interesele a aproape 70% din alegători. El a adăugat însă că, dacă menţinerea coaliţiei implică costuri foarte mari pentru reforme şi diminuarea efectelor crizei, "trebuie găsite alte soluţii". "În Parlament nu sunt doar PSD şi PD-L, există şi alte partide, formule, şi ele trebuie explorate. Dar explorarea în sine implică întârzieri şi alte costuri, de timp în primul rând. Dacă această coaliţie nu mai e posibilă, ambele partide trebuie să găsească formule", a preconizat Lăzăroiu.

Consilierul prezidenţial a susţinut că scandalurile din coaliţie şi imobilitatea guvernării se decontează "în mică măsură" la Traian Băsescu: "Nu cred că preşedintele a fost afectat, pentru că el nu a fost parte a acestor discuţii dintre partide, dimpotrivă a căutat să aplaneze conflictele".

Lăzăroiu a apreciat că există o "coaliţie mai largă, între PSD, PNL, Realitatea TV şi Antena 3 pentru a ataca miniştrii PD-L, pentru a-i expune, în felul ăsta încercând să lovească în preşedintele Traian Băsescu, ce ar putea să candideze la toamnă". "Se prefigurează o asemenea coaliţie cu o asemenea strategie, care se vede şi în Parlament şi la televizor şi uneori chiar în publicaţiile trusturilor respective", a menţionat Lăzăroiu.