Lacurile de pe Titan, luna lui Saturn, sunt pline de hidrocarburi lichide
Imagini recente de pe Titan, realizate de sonda Cassini, dovedesc prezenţa unor lacuri de hidrocarburi lichide, prin faptul că au capturat schimbări ale acestor lacuri, cauzate de ploi.
O analiză, publicată vineri în revista Geophysical Research Letters, a celor mai recente imagini ale regiunilor polare din sudul Titanului dezvăluie noi caracteristici ale lacurilor.
Prezenţa unor sisteme extensive de nori ce acoperă zona sugerează că noile lacuri ar putea fi rezultatul unei furtuni foarte mari, şi că anumite lacuri îşi datorează prezenţa, dimensiunea şi distribuţia schimbării vremii şi sezoanelor.
Camerele de pe Cassini au fotografiat aproape toată suprafaţa lui Titan, iar o hartă actualizată a fost lansată vineri de Cassini Imaging Team. Harta include primele imagini infraroşii ale lacurilor din nordul lunii lui Saturn.
Aceste imagini arată depozite mai mari de metan lichid în emisfera nordică decât în cea sudică. Şi, cum emisfera nordică se îndreaptă spre vară, oamenii de ştiinţă de la Cassini prezic că în nordul lui Titani se vor forma sisteme noroase întinse şi precipitaţii care vor duce la umplerea lacurilor.
Însă, evaporarea lacurilor nu este suficient de mare pentru a înlocui metanul pierdut din atmosferă prin ploaie şi prin formarea şi eventuala depunere a particulelor de metan pe suprafaţa lui Titan.
Astfel, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că pe Titan trebuie să existe rezervoare subterane de metan.
Titan este singurul satelit din sistemul solar cu o atmosferă densă în care există o chimie organică complexă.