La Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Cluj nu s-au mai plătit salariile întregi de cinci luni
Angajaţii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj îşi primesc salariile cu cinci luni întârziere, iar instituţia aşteaptă din luna martie trecerea în subordinea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină Cluj.
Directorul unităţii, Eugenia Hârşan, a afirmat că instituţia, care are 56 de angajaţi, se descurcă greu cu plata utilităţilor - gazele sunt tăiate de trei ani - însă de curând s-a acutizat foarte mult şi problema plăţii salariilor, deoarece criza economică a determinat lipsa contractelor de cercetare.
"Practic întârzierea la salarizare este de 4 luni jumate, cinci luni. Ea a început acum 7 ani, când întârzierea era de o lună, acum trei ani ea era de 3 luni jumate, acum, nemaiavând fonduri pe proiecte de cercetare, am ajuns la această distanţă foarte mare de cinci luni. Salariaţii primesc bani, dar cu întârziere, în măsura în care noi reuşim să strângem bani, din chirii şi valorificarea produselor proprii. Noi suntem o instituţie publică care funcţiona din venituri proprii, noi nu primim bani de la stat, deloc", a spus directoarea în cadrul unei conferinţe de presă de joi.
Trecerea în subordinea USAMV ar da posibilitatea accesării unor fonduri pentru cercetare, iar în cadrul unei hotărârii de Guvern în acest sens ar urma să fie prevăzută şi ştergerea unor datorii de 8 milioane de lei, potrivit lui Hârşan.
"Toată documentaţia este completă în momentul de faţă la Ministerul Învăţământului. Faptul că se întârzie apariţia Hotărârii de Guvern adânceşte drama plăţii salariilor şi a bunei activităţi, pentru că în prima parte a HG-ului se defineşte suprafaţa staţiunii de 117,74 de ha, trecerea la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, ştergerea datoriilor de 8 milioane de lei, dându-ne un cadru legislativ adecvat de funcţionare în baza căruia vom putea accesa şi fonduri europene sau fonduri din cadrul programelor naţionale de cercetare", a afirmat Eugenia Hârşan.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj este cea mai complexă staţiune de cercetare din ţară, datorită gamei largi de specii cu care se ocupă. Potrivit Eugeniei Hârşan, staţiunea se îngrijeşte de 35 de soiuri de trandafiri care sunt solicitaţi în Belgia, iar o parte din ei sunt premiaţi. La aceste soiuri se adaugă o gamă largă de pomi fructiferi, legume şi flori.
Hotărârea de Guvern ar urma să fie emisă în baza Legii 45/2009, cu privire la organizarea cercetării agricole.