MENIU

La reabilitarea termică a blocurilor, Primăria Galaţi impune o gamă cromatică fiecărui cartier

Foto: napocanews.ro

Asociaţiile de proprietari care intră în Programul Naţional de Reabilitare Termică vor fi obligate să-şi vopsească blocurile într-o culoare sugerată de arhitectul-şef, gama cromatică, proprie fiecărui cartier, urmând să fie respectată şi de dezvoltatorii imobiliari.

Asociaţiile de proprietari care îşi izolează faţadele blocurilor prin Programul Naţional de Reabilitare Termică vor fi obligate să-şi vopsească imobilele într-o singură culoare, care le va fi sugerată de arhitectul-şef al Galaţiului. Aceeaşi culoare se va aplica şi pe blocurile din împrejurimi la care se fac modificări sau mici lucrări de întreţinere. Astfel, fiecare cartier va avea propria gamă cromatică.

"Reabilitarea termică nu se va putea face după cum îşi doreşte fiecare asociaţie de proprietari sau fiecare locatar al blocurilor care vor fi reabilitate. Culorile vor fi sugerate de noi, astfel încât să existe o uniformizare în Galaţi. Când spun uniformizare, nu mă refer la faptul că toate blocurile vor fi la fel. Într-o zonă va fi o anumită gamă de culori pentru blocuri, în altă zonă va fi altă gamă de culori, ca să nu mai fie ce este acum: la un etaj o culoare, la alt etaj altă culoare", a declarat, miercuri, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.

Gama cromatică sugerată de arhitectul-şef va fi respectată şi de constructorii care ridică noi imobile în cartier. Această obligaţie va fi inclusă în Planul Urbanistic General al Galaţiului, document la care lucrează Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Capitală.

Oficialul a subliniat că uniformizarea blocurilor din cartiere va îmbunătăţi aspectul estetic al oraşului, profund afectat de lipsa unei politici unitare de urbanism. Blocurile din fondul vechi de locuinţe au fost reabilitate prin eforturile individuale ale asociaţiilor de proprietari sau ale locatarilor, astfel că s-a ajuns în situaţia în care două blocuri alăturate au faţade diferite sau chiar două apartamente alăturate au culori diferite. În privinţa blocurilor noi, aspectul estetic a fost hotărât unilateral de constructori, însă nu a fost armonizat cu cel al imobilelor care existau deja în zonă.