MENIU

La prima probă scrisă de la bacalaureat au fost eliminaţi din examen 45 de elevi

Foto: NewsIN

Un număr de 45 de elevi au fost eliminaţi din examen vineri pentru tentative de fraudă la prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, potrivit datelor centralizate până la ora 14.00 de Ministerul Educaţiei.

Dintre elevii eliminaţi, 16 erau din judeţul Galaţi, nouă din Cluj, şapte din Prahova, câte trei din judeţele Timiş, Iaşi şi Sibiu, doi din Bucureşti şi câte unul din Maramureş şi Vâlcea. 

Comisia naţională de bacalaureat a aprobat, pentru 75 de elevi, susţinerea supravegheată a examenului la spital sau la domiciliu.

Comentarea poeziei "Înfrigurare" de Lucian Blaga, compunerea unui text argumentativ pornind de la un citat din romanul "Mara" de Ioan Slavici şi scrierea unui eseu despre romanul psihologic interbelic au fost subiectele la proba scrisă de limba şi literatura română, din cadrul bacalaureatului.

Primul subiect, respectiv, comentarea poeziei "Înfrigurare" de Lucian Blaga a fost un text la prima vedere iar cerinţele se refereau atât la probleme gramaticale, stilistice cât şi de receptare.  În ceea ce priveşte subiectul care trata romanul psihologic elevii au avut de ales între două opere literare studiate la orele de curs "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu sau "Pădurea Spânzuraţilor" de Liviu Rebreanu.

Prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, susţinută de peste 220.000 de elevi, s-a încheiat, vineri, în jurul orei 14.00, în majoritatea liceelor. Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Elevii au intrat în sălile de examen între orele 7.30 şi 8.30, fără niciun fel de manuale sau lucrări, dar nici cu telefoane mobile sau alte dispozitive electronice de comunicare.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, că prima probă scrisă de la bacalaureat, respectiv cea de limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără probleme, atât din partea profesorilor supraveghetori, cât şi a elevilor. "Am verificat cum se desfăşoară proba în mai multe licee şi nu au identificat probleme, elevii ne-au spus că subiectele sunt accesibile, ceea ce ne-am şi dorit, de fapt. În ceea ce priveşte profesorii supraveghetori aceştia s-au prezentat la examen şi nu am observat niciun fel de încălcare a metodologiei de bacalaureat" a spus Andronescu.

Examenul de bacalaureat va continua în zilele de 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie şi 2 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie. Eventualele contestaţii vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale, care vor lua în calcul şi contestaţiile, vor fi afişate pe 9 iulie.