MENIU

La o clinică de ginecologie din Timişoara, o singură asistentă are grijă de 20 de copii

Foto: RTV

Lipsă acută de personal la clinica de obstetrică-ginecologie Bega din Timişoara. Cea mai gravă situaţie este în cazul asistentelor. Dacă în mod normal o asistentă nu ar trebui să aibă în grijă mai mult de patru copii, la clinica Bega se ocupă şi de 15-20 de copii.

"În mod normal, o asistentă la neonatologie trebuie să monitorizeze doi până la patru nou născuţi. Acesta ar fi un standard european", a declarat şeful secţiei de neonatologie, Ilie Constantin.

"O asistentă, la noi, se ocupă de 20 de copii, zi-noapte-zi-noapte, în permanenţă",  adăugat şi şeful Clinicii de Ginecologie, Doru Anastasiu.

Asistentele fac cu greu faţă situaţiei şi multe decid să plece în clinicile private sau chiar în străinătate. "Personalul din spitale Încearcă să se reorienteze spre sistemul privat, pentru că acolo nu lipsesc medicamente, salariul vine la timp", a declarat asistenta Liliana Brâncoveanu.

În acest moment, la Clinica de Obstetrică Ginecologie Bega sunt opt asistente, deşi ar fi nevoie de cel puţin 50. Angajări nu se fac însă, pentru că posturile sunt blocate.