MENIU

La Chişinău a avut loc o explozie, în timpul concertului susţinut de Bănică jr. cu ocazia Zilei Oraşului

Două explozii au avut loc în Piaţa Mare din Chişinău cu ocazia Hramului oraşului.
Foto: http://www.hit.ro/lib/uploads/image/vechi/2008-10/gal_mare_explozie.jpg
Dorin Chirtoacă: Din primele informaţii, explozia a fost produsă de o grenadă.
Un martor ocular afirmă că l-a văzut pe cel care a declanşat grenada.

Miercuri seară, în jurul orelor 22:30, lîngă Arcul de Triumf, din capitala Republicii Moldova, s-a produs o explozie.

Zeci de persoane au fost rănite miercuri seara la Chişinău în urma unei explozii puternice, a unei grenade de tip RGD-5, care s-a produs în timpul concertului în aer liber susţinut în centrul oraşului de Ştefan Bănică jr., autorităţile luând în calcul ipoteza unui act terorist.

Bilanţul incidentului nu este clar, ultimele date vorbesc de cel puţin 41 de răniţi. În timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Ala Meleca, a declarat pentru NewsIn că 15 persoane au fost rănite, portalul Ştirea Zilei afirmă, citând medicii de la Spitalul de Urgenţă, că 30 de persoane au fost rănite în deflagraţie, dintre care cinci grav. Majoritatea dintre cei răniţi sunt tineri, iar cei mai mulţi au fost internaţi în diferite secţii, în funcţie de gravitatea rănilor.

Anterior, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, anunţase că 26 de persoane au fost transportate de la spital, iar ministrul de Interne, Vitalie Catan, a declarat pentru Jurnal TV că patru persoane, care au suferit răni la picioare, sunt într-o stare mai gravă. Majoritatea sunt tineri care asistau, în jurul orei 22:00, când s-a produs explozia, la concertul în aer liber susţinut în apropiere de Arcul de Trimf, în centrul capitalei, de Ştefan Bănică jr. Concertul nu a fost întrerupt, ci a continuat până la ora 23:00, potrivit UNIMEDIA.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat pentru NewsIn că a cerut comisarului şi ministrului de Interne sistarea concertului, dar acesta a continuat pentru că nu se ştia încă la acea oră originea exploziei, iar autorităţile nu au vrut să creeze panică.

Imediat după deflagraţie la faţa locului s-au deplasat ambulanţe şi echipe de specialişti ai Ministerului de Interne care au interzis accesul în zonă. Iniţial, s-a crezut că explozia a fost un accident, fiind provocată de o cutie cu petarde de la focurile de artificii sau de o butelie cu gaz.

Comisarul oraşului a spus încă ulterior că a explodat o grenadă de luptă de tip RGD-5. Există un singur suspect deocamdată, văzut de un martor ocular, dar investigaţiile vor continua.

"Însuşi faptul că a fost adusă o grenadă în mulţime reprezintă o crimă, deocamdată nu va putem spune dacă există sau nu un suspect", a declarat Valentic Zubic, viceministrul de Interne, citat de Ştirea Zilei. La rândul său, viceprimarul Nistor Grozavu a spus că "ar putea fi vorba de o provocare".

Vitalie Catan, ministrul de Interne, a revenit apoi cu o declaraţie citată de Ştirea Zilei: "Este un act într-adevar... terorist. Acum se audiază martorii şi se stabilesc persoanele suspecte".

La rândul său, întrebat de NewsIn dacă există conotaţii politice ale exploziei, primarul Dorin Chirtoacă a spus că s-ar putea să existe, dar deocamdată nu se poate pronunţa, atât timp cât ancheta nu a stabilit mai multe detalii.

Chişinăul sărbătoreşte în fiecare an la 14 octombrie Hramul oraşului (atestarea documentară, miercuri s-au împlinit 573 de ani), iar serbările şi manifestările publice, la care sunt invitate şi oficialităţi române, se încheie cu un foc de artificii şi un concert susţinut de o vedetă. Anul acesta la sărbătoare a participat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac, iar concertul a fost susţinut de Ştefan Bănică jr.

Citeşte şi

Un tânăr l-a văzut pe autorul atacului terorist