MENIU

La 80 de kilometri de Cluj, la Ciucea, se află ''mausoleul iubirii'', construit de Octavian Goga şi soprana Veturia

Foto: RTV
Veturia şi Octavian Goga au trăit o frumoasă poveste de dragoste la Ciucea, într-un castel

Undeva în Apuseni, cocoţat pe un vârf deal se află castelul în care poetul Octavian Goga şi-a petrecut ultimii 20 de ani din viaţă.Transformat în muzeu, acesta adăposteşte obiectele ce au aparţinut poetului şi soţiei sale Veturia.

La nici 80 de km de Cluj Napoca, din şoseaua europeană se deschide un firişor de drum care duce către un tărâm ieşit parcă din penelul unui maestru. Acolo, la Ciucea, într-un bătrân conac boieresc am descoperit o minunată poveste de dragoste.

Este povestea Veturiei şi a lui Octavian Goga, doi oameni cărora nu le-a păsat de barierele sociale ale vremii. Şi-au abandonat familiile pentru a trăi împreună, iar Veturia a renunţat la cariera de soprană pentru a se dedica poetului. Cei doi şi-au trăit iubirea în castelul cumpărat de la văduva poetului Ady Endre.

Abia cand păşeşti în salonul de primire îţi dai seama de dimensiunile impresionante ale conacului. Tavanul inalt, scrinul, semineul, cele două portrete ale soţilor Goga, candelabrul din cristal de Murano, toate evocă viaţa celor doi.

Urcând treptele scării din lemn sculptat ajungi in "Salonul de muzică". Acolo se află pianul Veturiei Goga, iar imediat langă, biroul de lucru al poetului. Candva, în cele două odăi , arta mânuirii penelului şi mângâierea clapelor se îmbinau perfect.

Ultima dorinţă a poetului a fost să îşi doarmă somnul de veci la Ciucea. Iar acum, chiar in acest loc, denumit mausoleul iubirii, îşi duc somul de veci soţii Goga. Ca epitaf, Veturia a transcris un mozaic, o strofă din poemul artistului "Din larg" :

''Jur-împrejur e largul care cântă,
E soare-n cer, e sărbătoare sfântă,
Şi-n vreme ce mi-a amuţit pământul
Fiorul păcii-n suflet mi se lasă,
Eternităţi îmi flutură veşmântul;
Simt Dumnezeu cum mă primeşte-n casă''...

Mai multe articole despre:
Cluj castel muzeu Octavian Goga conac