MENIU

La 160 de ani de la deces, Edgar Allan Poe a avut parte de o înmormântare adecvată

Foto: wikimedia.org

Scriitorul american Edgar Allan Poe, decedat în urmă cu 160 de ani, nu a avut o înmormântare în adevăratul sens al cuvântului, astfel că sâmbătă, o replică a corpului său a fost îngropată în cadrul unei ceremonii cu două slujbe, la care au participa 700 de admiratori.

În 1849, când Poe a decedat într-un spital pe 7 octombrie, după ce în urmă cu patru zile fusese găsit rătăcind pe străzile oraşului Baltimore fără niciun ban, delirând, îmbrăcat în hainele altcuiva şi aparent bătut, scriitorul era falit. "Ceremonia" de înhumare a trupului său a durat trei minute, în prezenţa a zece persoane, motivul fiind faptul că vărul său, Neilson Poe, a omis să spună cunoştinţelor şi familiei că acesta a decedat.

În weekend-ul trecut, la 160 de ani de la decesul lui Edgar Allan Poe, scriitorul va avea parte de o înmormântare adecvată. O replică a corpului scriitorului în mărime naturală a fost transportată într-o trăsură de la casa sa din Baltimore cimitirul Westminster unde nu una, ci două ceremonii întregi au fost ţinute, în faţa a 700 de admiratori. Evenimentul face parte dintr-o serie de evenimente care se vor desfăşura pe parcursul unui an pentru a marca 200 de ani de la naşterea lui Edgar Allan Poe, în contextul unui conflict între mai multe oraşe americane care îşi revendică trupul scriitorului.

Dintre toţi scriitorii americani clasici ai secolului XIX-lea, Poe a avut cea mai nefericită existenţă. "Edgar Allan Poe a fost cel mai sărac dintre ei, viaţa sa a fost precară", spune Stephen Rachman, preşedintele Poe Studies Association.
Mai multe articole despre:
scriitori literatură poet Edgar Allan Poe