MENIU

Kovesi: Dosarele Revoluţiei sunt un eşec al Ministerului Public

foto: NewsIN
Kovesi: Nu este vina unei persoane, ci a tururor celor care au lucrat
Kovesi: Nu am primit telefoane de la niciun om politic care să îmi spună ce soluţii să dau într-un dosar

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a afirmat la emisiunea 3x3 de la Realitatea TV că Ministerul Public a trimis adrese la Serviciul Român de Informaţii, CNSAS şi Ministerul Apărării pentru declasificarea documentelor de la Revoluţie, iar instituţiile au fost de acord. Kovesi a mai spus că îşi asumă eşecul Ministerului Public în aceste dosare, iar la finalul urmăririi penale va face o informare publică legată de conţinutul lor.

Laura Codruţa Kovesi a admis că dosarele Revoluţiei sunt un eşec pentru Ministerul Public: " Este un eşec al Ministerului Public faptul că timp de 19 ani nu a fost rezolvat acest doasr. Nu este vina unei persoane, ci a tururor celor care au lucrat. Noi ni-l asumăm ca şi instituţie", a spus Kovesi care nu a putut aprecia în cât timp se vor termina anchetele în aceste dosare. Acestea au, potrivit procurorului general,  1.280 de volume care trebuie studiate, iar la ele lucrează trei procurori militari. Kovesi a promis că atunci când  se va da o soluţie în acest dosar va face o informare publică cu privire la toate doasrele care au fost pe rolul Ministerului Public.

Procurorul general a spus că datoria magistraţilor este de a stabili adevărul juridic în aceste dosare. Legat de informaţiile clasificate, Kovesi a mărturisit că  a făcut adrese către SRI, CNSAS şi Ministerul Apărării şi a obţinut acordul acestor instituţii pentru declasificarea informaţiilor.

Kovesi a spus că instituţia pe care o conduce mai are în lucru un singur dosar legat de Mineriade: "Dosarele au fost finalizate, soluţiile au fost puse pe siteul   instutiţiei şi să sperăm că şi acesta din urmă va fi finalizat cât mai repede. La final, vom face o informare".

Laura Kovesi a reafimat că nu o interesează cine câştigă alegerile şi că se consideră independentă. Kovesi a adăugat că nu a primit niciun telefon de la vreun om politic pentru a i se spune ce soluţii să dea. 

Legat de discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea de la Cotroceni cu revoluţionarii, procurorul general a spus: "A fost o discuţie despre o problemă invocată de Asociaţia 21 Decembrie. La acest moment, fiind un dosar de urmărire penală, nu pot dat mai multe informaţii decât cele care puteau fi făcute publice potrivit legii 544. Nu există niciun motiv atunci când noi refuzăm să dăm o copie decât dispoziţiile legale. Eu nu pot încălca legea, pentru că aşa doreşte o anumită persoană".  

"Dosarele marii corupţii au fost în investigare, au ajuns în instanţă şi nu  vreau să comentez ce soluţii au fost date. În cei trei ani de mandat am avut 14 propuneri pentru urmărire penală pentru demnitari. Dacă Ministerul Public a investigat bine aceste dosare, vom vedea în momentul în care ele ajung în instanţă. În ceea ce priveşte eficienţa în marile dosare, am avut grijă să se lucreze în echipe de procurori", a declarat Laura Kovesi în legătură cu marile dosare de corupţie.

Despre colaborarea cu Parlamentul, Laura Kovesi a spus că se desfăşoară pe două paliere: cel legislativ şi cel al dosarelor judiciare. Aceasta este o problemă, pentru că în dosare nu este vorba doar de o persoană, ci de mai multe dintre care unele nu sunt publice şi de accea ar fi bună o schimbare a Constituţiei.