MENIU

Kosovo a anunţat că a devenit stat membru al FMI

Foto: flagpedia.net

Kosovo a anunţat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) i-a acceptat cererea de a deveni stat membru al instituţiei, ceea ce reprezintă un pas important în cadrul eforturilor depuse de fosta provincie sârbă pentru recunoaşterea independenţei, scrie The Wall Street Journal.

Rusia şi Serbia s-au opus cererii formulate de Kosovo, conform unor oficiali americani şi ruşi. Serbia a cerut în scris celor 185 de membrii ai Fondului să respingă cererea. SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie au cerut ca statul să devină membru al FMI. Marţi, ministrul de finanţe Ahmet Shala a spus că statul este aproape de a se alătura FMI, prima etapă a procesului, cea de votare, urmând să se încheie rapid. Kosovo s-a desprins de Serbia în februarie 2008 şi a aplicat imediat pentru aderarea la FMI, chiar dacă nu este stat membru al Naţiunilor Unite.

FMI a recunoscut independenţa Kosovo anul trecut şi a anunţat că va lua în considerare aplicaţia de aderare "la momentul potrivit", considerând Kosovo un stat suveran balcanic.Fiind timp de zeci de ani cea mai săracă regiune din Iugoslavia, Kosovo îşi revine încă după războiul din 1998-1999, când NATO a bombardat regiunea pentru a alunga forţele sârbe. Rata şomajului este estimată la 45%.

Separarea Kosovo de Serbia a fost recunoscută de 58 de state, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, ce deţin majoritatea drepturilor de vot în cadrul FMI. Kosovo a aplicat şi pentru statutul de membru al Băncii Mondiale.

Mai multe articole despre:
Aderare Kosovo FMI