MENIU

Kommersant: La Chişinău a avut loc vineri o revoluţie de catifea

Foto: Realitatea TV

Alegerea lui Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, în funcţia de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău a fost o revoluţie de catifea anticomunistă. Este comentariul pe care-l face publicaţia rusă Kommersant.

Publicaţia aminteşte că, în ciuda protestelor din partea Partidului Comuniştilor, la prima şedinţă de vineri a noului Parlament de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a impus propriul candidat la şefia Legislativului.

Ziariştii de la Kommersant apreciază deşi Alianţa nu dispune de voturi suficiente pentru alegerea preşedintelui, înlăturarea Partidului Comuniştilor este inevitabilă. Aceştia vor pierde în curând toate pârghiile de influenţă prin schimbarea procurorului general, al şefului Curţii de Conturi şi a conducerea televiziunii publice, instituţii subordonate Parlamentului.

În aceste condiţii, precizează publicaţia, nici desfăşurarea de noi alegeri nu îi vor mai putea ajuta pe comunişti să împiedice victoria democraţilor.

Despre alegerea lui Mihai Ghimpu, la şefia Parlamentului de la Chişinău relatează şi site-ul Gazeta.ru, amintind că liberalul este cunoscut pentru declaraţiile sale antiruse şi că este un susţinător al reunificării Republicii Moldova cu România.