Kelemen Hunor propune împărţirea Parlamentului în Camera Deputaţilor şi Camera Regiunilor
Preşedintele executiv al UDMR şi candidat la prezidenţiale, Kelemen Hunor, propune ca Parlamentul să fie împărţit în Camera Deputaţilor şi Camera Regiunilor, susţinând că formaţiunea pe care o reprezintă nu este de acord cu un sistem unicameral.
"România în forma actuală a societăţii româneşti este o societate multicultrală cu diversităţi foarte importante şi ţara cu 21 de milioane de locuitori şi cu diversităţile cunoscute şi cu această formă de organizare statală, nu mai vorbesc de tradiţia istorică, ar trebui să aibă două camere separate. Trebuie aceste două camere organizate în aşa fel încât reprezentativitatea să fie diferită şi competenţelor celor două camere să nu se suprapună deloc", a declarat Kelemen Hunor.
În acest context, liderul UDMR spune că a propus şi va propune şi în continuare şi cu ocazia reformei Constituţiei să existe Camera Deputaţilor şi Camera Regiunilor, în care să fie reprezentate regiunile istorice şi judeţele, cu număr redus de parlamentari şi cu atribuţii doar în ceea ce priveşte dezvoltarea regională, politica externă, de apărare, securitate naţională şi siguranţa energetică.
În rest, spune el, toate celelalte atribuţii de legiferare ar trebui să fie în competenţa Camerei Deputaţilor şi atunci procesul de legiferare nu va fi unul prelungit, ci mult mai scurt şi eficient. "Din acest punct de vedere suntem convinşi că un sistem bicameral regândit, reformulat ar corespunde mai bine realităţilor şi necesităţilor României", a mai spus Kelemen Hunor. Preşedintele executiv a completat că UDMR le va explica oamenilor care este poziţia lor faţă de acest referendum dar le vor cere să meargă în număr cât mai mare la vot.
În altă ordine de idei, adjunctul lui Marko l-a criticat pe preşedintele Traian Băsescu pentru că nu a ţinut cont de poziţia Parlamentului în această chestiune, fie ea şi consultativă, remarcând că nici în alte situaţii nu a luat în considerare ce spune Parlamentul. În opinia lui Kelemen, aceasta este o cale greşită şi într-o democraţie parlamentară nu poţi să nu ai în vedere Parlamentul şi să-l ignori "în halul acesta".