MENIU

Kazahstanul va naţionaliza două mari bănci, în contextul crizei economice

Foto: RTV

Oficialii din Kazahstan au anunţat luni că vor naţionaliza două bănci importante, în contextul în care criza globală financiară a afectat cea mai mare economie din Asia Centrală.

Guvernul va cumpăra 78,14% din pachetul de acţiuni al celei mai mari bănci kazahe, BTA, potrivit declaraţiilor preşedintelui autorităţii de reglementare financiară, Yelena Bakhmutova.

BTA are active totale de 28 miliarde dolari şi, precum majoritatea băncilor naţionale, a fost afectată sever de criza globală a creditelor, care a dus la încetinirea creşterii economice, ce depăşea odată 10%.

Premierul Karim Masimov a anunţat că Kazahstanul ar putea vinde o parte din acţiunile BTA după încheierea tranzacţiei, adăugând că poartă discuţii cu banca rusă Sberbank în această privinţă.

Kairat Kelimbetov, preşedintele holdingului de stat Samruk-Kazyna, a declarat că guvernul va transfera 1,75 miliarde dolari căre BTA, ca parte din planul de preluare a acesteia.

Separat, oficialii guvernamentali au anunţat că vor să salveze o altă bancă afectată de criză, Alliance Bank, cea de-a patra bancă kazahă, prin cumpărarea a 76% din acţiunile acesteia, pentru o sumă simbolică de mai puţin de un dolar.

Mai multe articole despre:
bănci Kazahstan naţionalizare