MENIU

Katalin Varga, Descoperirea Anului la Oscarurile Europene

Scena din multipremiatul Katalin Varga
Tudor şi Oana Giurgiu, alături de Peter Strickland

Alături de Katalin Varga, alte patru debuturi regizorale au mai fost nominalizate: Ajami (Germania/ Israel), Gagma Napiri / The Other Bank (Georgia/Kazakhstan), Sois Sage/ Be Good (Franţa/Danemarca) şi Sonbahar/ Autumn (Turcia / Germania).

Coproducţia româno-britanică-maghiară Katalin Varga, în regia lui Peter Strickland, produsă de Tudor şi Oana Giurgiu (Libra Film), a câştigat Premiul Academiei Europene de Film, echivalentul european al Premiilor Oscar, la categoria Descoperirea Europeană a Anului.

Cea de-a 22-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film a avut loc sambătă 12 decembrie, în Ruhr Metropolis, Germania, şi câştigătorii premiilor au fost aleşi prin vot secret de către cei peste 2000 de profesionişti din industria cinematografică europeană, membri ai Academiei.

Alături de Katalin Varga, următoarele patru debuturi regizorale au mai fost nominalizate: Ajami (regia Scandar Copti, Yaron Shani, Germania/ Israel), Gagma Napiri / The Other Bank (R. George Ovashvili, Georgia/Kazakhstan), Sois Sage/ Be Good (R. Juliette Garcias, Franţa/Danemarca) şi Sonbahar/ Autumn (R. Özcan Alper, Turcia / Germania).

 

Katalin Varga este singurul film de lung-metraj cu participare majoritar romanească nominalizat în acest an la premiile EFA. Filmul a mai obţinut în 2009 Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită la Festivalul de film de la Berlin,  Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, Premiul de regie la Festivalul de Film din Muntenegru, Marele Premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Mumbai (India)  iar actriţa Hilda Peter (de la Teatrul Maghiar din Cluj) a câştigat Premiul pentru cea mai bună interpretare, din cadrul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului de Film de la Bruxelles. Filmul a mai primit 3 nominalizări la British Independent Film Awards.

\"Am trecut astfel mai uşor peste câteva aprecieri critice singulare din presa romanească care s-au grăbit să-l desfiinţeze după un şablon deja consacrat. Mă gândesc să producem în continuare filme cu buget extrem de redus, filmate \"guerrilla style\", ca o alternativă la un mod de a face cinema parcă prea preocupat de logistica filmarii, de onorarii, condiţii, de tehnică şi care se îndepărtează constant de adevărul care se întîmplă dincolo de aparatul de filmat\", spune Tudor Giurgiu, producătorul filmului.

\"Filmul a avut un parcurs incredibil : acum 2 ani l-am întînit pe regizor la Salonic, era supărat că nu găseşte bani să îşi termine filmul, era în pericol să abandoneze tot proiectul, după care am decis să ne implicăm şi să salvăm acest film, neştiind deloc dacă ne vom recupera vreodată investiţia. Cine ar fi crezut că vom obţine un premiu la Berlin şi acum premiul Academiei Europene ? Ne-au felicitat aici nume mari ale cinema-ului european, sîntem foarte fericiţi\", a declarat şi producătorul Oana Giurgiu.

 

Katalin Varga a fost produs de Libra Film si Peter Strickland, în co-producţie cu Hai-Hui Entertainment, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei

Filmul a fost deja distribuit pe ecranele din Marea Britanie, Franţa şi România, începând cu 13 noiembrie. Filmul a mai fost vândut în peste 12 teritorii din lumea întreagă.