MENIU

Karadzici se apără singur, dar este asistat din culise de zeci de avocaţi

Foto: patdollard.com

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a decis să se apere singur în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), dar este asistat în culise de zeci de avocaţi şi jurişti.

În timpul procesului, Karadzici va pleda, va obiecta, va interoga şi contra-interoga singur martorii. El va avea alături doi avocaţi, care vor avea dreptul să-l consilieze, dar nu sunt autorizaţi să ia cuvântul în timpul dezbaterilor.

Karadzic a anunţat că va boicota deschiderea procesului său, prevăzută pentru luni, apreciind că nu a avut suficient timp pentru a-şi pregăti apărarea. "Deocamdată, nimic nu arată că procedura nu-şi va continua cursul aşa cum a fost prevăzut", a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului de la Haga.

TPI plăteşte opt persoane pentru apărarea lui Karadzici, dintre care trei avocaţi, americani şi sârbi, şi doi anchetatori. Zeci de avocaţi, avocaţi stagiari şi profesori de drept îl asistă însă gratuit pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci. "Este un lucru neobişnuit, echipele de apărare sunt în general extrem de reduse", recunoaşte unul dintre avocaţii săi, americanul Peter Robinson.

"Ţinând cont de faptul că mă voi apăra singur, voi lua cuvântul mereu. Acest lucru îmi va permite să-i forţez pe martori să descrie ceea ce s-a întâmplat într-adevăr în Bosnia", afirma, la rândul său, în august, Karadzici.

Acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), Radovan Karadzici se întâlneşte zilnic cu apărătorii săi la centrul de detenţie din Scheveningen, de lângă Haga.

Fost psihiatru, fără pregătire juridică, care se prezintă drept "doctor Radovan Karadzici" în aceste documente, afirmă că citeşte "zi şi noapte" milioanele de pagini ale dosarului acuzării. Fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, mort în 2006 în timpul procesului care s-a deschis în 2002, s-a apărat, la rândul său, singur în faţa TPI. 

În 15 luni, acuzatul, care afirmă că ştie "faptele mai bine ca orice avocat", a depus peste 250 de moţiuni, cerând ca unii judecători să fie recuzaţi sau afirmând că "a fost ţinut într-un loc secret" timp de trei zile după arestarea sa la Belgrad, în iulie 2008.

"Calitatea tribunalelor internaţionale depinde de calitatea apărării şi de echitatea procedurii", a spus Goran Sluiter, profesor de drept internaţional la Universitatea din Amsterdam, care a redactat unele dintre moţiunile depuse de Karadzici. "Pentru nimic în lume nu aş vrea să iau parte la o apărare nedreaptă, în care martorii să fie ameninţaţi, de exemplu", adaugă el.