MENIU

K. Johannis: Sunt dispus ca, odată cu mandatul de învestitură, să semnez şi o demisie în alb

Foto: epitesti.ro
K. Johannis: Nu am de gând să mă ţin de un scaun care probabil este la fel de bun şi pentru altcineva

Klaus Johannis, primarul Sibiului, ar fi dispus, în eventualitatea în care preşedintele Traian Băsescu l-ar desemna în funcţia de prim-ministru, să semneze, odată cu mandatul de învestitură, şi o demisie în alb, începând cu data de 7 decembrie. Asigurarea a venit miercuri seară, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Ora de foc".

"Da, sunt dispus să fac aşa ceva, exact aşa cum sunt dispus ca, în cazul în care ajug prim-ministru înainte de data de 7 decembrie, după 7, când se cunoaşte rezultatul, să rediscut chestiunea. Este oferta pe care am făcut-o din capul locului majorităţii care m-a propus. Nu vreau să fiu absurd şi nu am de gând să mă ţin de un scaun care probabil este la fel de bun şi pentru altcineva", a spus Klaus Johannis.

Traian Băsescu l-a acuzat pe Johannis, în cadrul unei alte emisiuni televizate, că nu a citit acordul cu FMI. În replică la reproşul adus de şeful statului, Klaus Johannis a spus că "treaba cu FMI este în curtea ministrului Finanţelor".

"Trăiesc cu impresia că guvernul este condus de un singur om, dar nu cred că acel om trebuie să facă toată treaba şi să citească toate acordurile. Cred că treaba cu FMI este în curtea ministrului Finanţelor", a spus Johannis.

Tot atunci, preşedintele Băsescu îi reproşa lui Johannis că ar fi un exponent al PNL-ului, partid care a întrerupt acordul stand-by cu FMI în mandatul precedent, iar în 2009 s-a exprimat împotriva încheierii unui nou acord.

"Sunt de acord cu continuarea relaţiei cu FMI", a spus Johannis. Mai mult, reproşul preşedintelui i se pare a fi "fără substanţă". 

Răspunsurile primarului nu l-au mulţumit, însă, pe democrat-liberalul Sever Voinescu, în opinia căruia "ne aflăm într-un moment în care problema este a primului ministru".

"Răspunsurile lui Johannis chiar mă stupefiază. Să recunoşti cu seninătate că n-ai citit acordul cu FMI, dar vrei să ajungi prim-ministru, că nu poţi, în esenţă, să spui nici ce vrei să faci nici cu Legea pensiilor, nici ce vrei să faci cu bugetul, mi se pare că suntem într-un moment în care problema este a primului ministru", a spus Sever Voinescu, atrăgând atenţia, totodată, că "ne trebuie un guvern urgent, un prim-ministru apt să gestioneze aceste probleme extrem de dure cu care se confruntă România astăzi".

"A fost evident că unii vor încerca să găsească nod în papură şi alţii vor încerca să mă promoveze", a replicat Johannis, motivând, totodată, gestul de a nu face niciun fel de comentarii legate de Legea pensiilor sau de acodul cu FMI.

"Nu doresc să intru în detaliile legate de FMI, de pensii sau de Legea salarizării unitare. Am un punct de vedere foarte clar în aceste chestiuni, însă nu vreau să dau o temă suplimentară în discuţia publică atâta vreme cât nu am o calitate oficială în acest guvern. Ar aduce în discuţie punctul meu de vedere care, în acest moment, nu este relevant", a încheiat Johannis.