MENIU

Jurnalişti români şi străini au fost întorşi, marţi seara, de la graniţa cu R. Moldova, în Galaţi

foto: bcacct.publishpath.com

Mai mulţi jurnalişti români reprezentând TVR şi agenţiile de presă străine Reuters, AFP şi EPA au fost întorşi din drumul către Chişinău, marţi seară, de către vameşii moldoveni de la Giurgiuleşti, punctul de trecere a frontierei din dreptul municipiului Galaţi.

"S-au întors din vama moldovenească Giurgiuleşti trei jurnalişti de la agenţii de presă din afară şi o echipă TVR, toţi români. Corepondenţilor de agenţii li s-a spus că nu pot intra în Republica Moldova deoarece nu au acreditare de la Ministerul Afacerilor Externe de peste Prut, iar celor de la TVR, care aveau acreditarea, li s-a spus că nu pot intra pentru că acea acreditare nu este permanentă", a declarat, marţi seară, inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, comisarul-şef Didel Bădărău.

Potrivit aceleiaşi surse, jurnaliştii întorşi din Vama Giugiuleşti au revenit în ţară, la Galaţi, în jurul orei 22.00.

Jurnaliştii se deplasau cu două maşini. Într-una se afla echipa Televiziunii Române, despre care comisarul-şef Didel Bădărău nu a precizat din câte persoane era formată. În cealaltă maşină se aflau trei corespondenţi ai agenţiilor Reuters, Agence France Presse (AFP) şi European Pressphoto Agency (EPA).

Tot marţi seară, au trecut graniţa pe la PTF Galaţi-Giurgiuleşti patru maşini cu studenţi basarabeni care învaţă la Galaţi. Potrivit liderilor studenţilor moldoveni, cei plecaţi ar fi "extremişti", adică "entuziaşti", tineri care doreau să se alăture protestelor de la Chişinău. Din informaţiile furnizate prin telefon colegilor rămaşi la Galaţi, grupul ar fi fost reţinut la vama moldovenească pentru un control amănunţit, iar IJPF Galaţi a informat că niciunul dintre cele patru autoturisme nu a revenit în ţară până la ora difuzării acestei ştiri.

Tot în judeţul Galaţi, dar la Vama Oancea-Cahul, 12 actori ai Teatrului de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi, ce urmau să ajungă la un festival din Republica Moldova, au decis să se întoarcă din drum după ce vameşii de la Cahul i-au ţinut pe loc câteva ore pentru control.

În municipiul Galaţi, studenţii basarabeni au organizat marţi, pentru a doua zi consecutiv, proteste în Grădina Publică. Tinerii, 100 la număr, au fluturat tricolorul şi au scandat "Libertate", "Jos comuniştii!", "Golanii la puşcărie", "Basarabia - pământ românesc", "Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească". De asemenea, studenţii au cântat imnul de luptă "Teceţi batalioane române Carpaţii". Ei vor protesta şi miercuri, de la ora 11.00, pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. În prezent, la facultăţile universităţii studiază 455 de studenţi din Republica Moldova, alţi 112 urmează masterate, iar şapte fac doctoratul.

 

Mai multe articole despre:
Galaţi jurnalişti Republica Moldova graniţă Cahul