MENIU

Jumătate dintre şcolile gălăţene nu au autorizaţie sanitară

Foto: scoli.edu.ro

Aproape jumătate dintre grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţul Galaţi nu deţin autorizaţie de funcţionare din cauza condiţiilor precare de igienă, aşa că ele îşi vor deschide porţile pe răspunderea directorilor, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Dintre cele 517 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, 240 nu au primit autorizaţie sanitară. Cele mai multe dintre ele sunt în mediul rural, acolo unde 60% din unităţile şcolare nu sunt autorizate.

"În mediul rural, avem 185 de grădiniţe, dintre care 59 sunt autorizate şi două parţial. La generală, avem 173 de şcoli, dintre care 89 sunt autorizate în întregime şi şase parţial. La liceu, din două licee şi un grup şcolar, doar grupul şcolar este autorizat. Nu autorizăm sub nicio formă dacă unitatea nu are sursă de apă, dacă nu corespunde localul şi dacă nu are instalaţii sanitare corespunzătoare, adică veceuri cu scurgere sau măcar veceuri tip latrină, dar să poată fi dezinfectabile, curăţabile şi să existe sursă de apă ca să se spele copilul pe mâini. Dacă nu, nu se autorizează. De aceea şi sunt foarte multe neautorizate", a declarat, marţi, directorul adjunct al DSP Galaţi, Mihaela Debita.

În mediul urban, proporţia unităţilor şcolare neautorizate este mai redusă.

"În urban, avem 71 de grădiniţe, dintre care 44 sunt autorizate, iar una e parţial autorizată. La şcolile generale, din 41 de unităţi, 32 sunt autorizate. La liceu, din 29 de licee şi grupuri şcolare, 18 sunt autorizate şi zece parţial autorizate", a spus dr. Mihaela Debita.

Directorul adjunct al DSP Galaţi a precizat că unităţile şcolare care nu deţin autorizaţie sanitară în momentul de faţă nu mai au timp să obţină acest aviz până la începutul anului şcolar. În aceste condiţii, jumătate dintre grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ vor începe anul şcolar 2009-2010 pe răspunderea directorilor. "Ele funcţionează pe răspunderea directorului. Tot ceea ce înseamnă localuri degradate, cu probleme, fie sunt suspendate activităţile, fie sunt sancţionaţi directorii, în funcţie de gravitatea situaţiei care este găsită", a subliniat dr. Mihaela Debita.