MENIU

Judecarea dosarului "Trofeul Calităţii" începe astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

foto: theyeshivaworld.com/

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) începe, astăzi, judecarea dosarului "Trofeul Calităţii", în care Adrian Năstase, Irina Jianu şi alte patru persoane sunt acuzate în legătură cu strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a social-democratului.

ConformDNA, Adrian Năstase a fost trimis în judecată alături de Jianu şi decelelalte patru persoane, în data de 20 ianuarie 2009, după ceprocurorii au constatat că simpozionul „Trofeul calităţii" a fostorganizat pentru a masca strângerea unor sume de bani de la societăţipentru campania electorală prezidenţială a social-democratului.

DNAsusţine că nu a fost nevoie de avizul Parlamentului în acest dosar."Faptele reţinute în sarcina lui Adrian Năstase nu au fost săvârşite încalitatea sa de prim-ministru", a declarat, pentru NewsIn, purtătorulde cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Năstaseeste acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei depreşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentrualtul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. 

Dinrechizitoriul întocmit de procurori, susţine DNA, a reieşit că, încursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii(ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a iniţiat organizarea unuisimpozion intitulat „Trofeul calităţii în construcţii”. În realitate,simpozionul reprezenta un cadru  în care, prin instituirea unor taxe departicipare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campaniaelectorală prezidenţială a lui Adrian Năstase. 

Fostulpremier Adrian Năstase a fost ales din nou în Parlamentul României, înciuda celor patru dosare penale în care a fost cercetat pentru fapte decorupţie. În două dintre acestea (Zambaccian I şi Mătuşa Tamara),Năstase a fost şi judecat, dar nu până la capăt, deoarece o decizie aCurţii Constituţionale a decis că pentru a începe urmărirea penalăîmpotriva unui fost sau actual ministru care este şi parlamentartrebuie aviz din partea Camerei din care face parte. Ulterior, votulcolegilor din Camera Deputaţilor l-a scăpat pe fostul premier de osoluţie în instanţă.

În noul legislativ, fostul prim-ministru a obţinut, în urma negocierilor, funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor .