MENIU

Jeffrey Franks (FMI): Situaţia economică a României este mai proastă decât ne aşteptam

Foto: zf.ro
FMI: Situaţia României s-a înrăutaţit mai mult decât anticipasem iniţial, dar prevede o modestă creştere economică în anul următor

FMI a ajuns la un acord cu autorităţile române în ceea ce priveşte ce s-a făcut până acum şi ce trebuie să se facă în economie. Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat că situaţia României s-a înrăutaţit mai mult decât anticipase iniţial, dar prevede o modestă creştere economică în anul următor.

Delagaţia FMI la Bucureşti s-a declarat mulţumită de colaborarea cu BNR şi Ministerul Finaţelor. Board-ul FMI de la Washington va lua decizia finală, după care vor fi puse la dispoziţie fondurile din cea de-a doua tranşă.

Ţintele cantitative pe care România s-a angajat să le respecte prin acordul de finanţare externă cu FMI şi CE au fost îndeplinite, cu o singură excepţie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat, pentru care FMI nu a primit toate datele necesare, a declarat şeful misiunii.

Jeffrey Franks a declarat că cele două criterii structurale de performaţă au fost respectate. Acestea au constat în ratificarea în Parlament a unor acte de natură fiscală şi a unor modificări ale legislaţiei, care priveau fondul de asigurare a depozitelor. 

Faptul că aceste ţinte s-au putut respecta, arată eforturile făcute de guvern pentru a asigura o ţinere sub control al ţintelor care trebuiau atinse.

Situaţia economică a fost mai proastă decât ceea ce era prevăzut. În luna martie, prognoza la descreşterea PIB- ului era de -4,9%. Acum FMI consideră că descreşterea va fi între  -8 şi -8,5%. Inflaţia va fi mai mare decât s-a estimat, în jurul lui 4,3% la sfârşitul anului.

Balanţa de plăţi urmează o curbă mai rapidă decât cea aşteptată iniţial, din cauza diminuării producţiei. 

Deficitul de cont curent va fi de 5,5%, faţă de 7,5%, cum era prognozat, pentru că la nivel internaţional situaţia economică externă s-a înrăutăţit mai mult decât era anticipat şi cererea internă a fost mai slabă decât cea anticipată. 

"Într-adevăr, dacă la finalul lui 2008 ar fi fost un alt set de politici, mai bine orientate, situaţia ar fi fost mai bună acum, însă, odată ce a început criza, problema se pune altfel şi este vorba de influenţa indusă de evoluţia la nivel internaţional", a adăugat Franks.

"Este adevărat că -8 sau 8,5% reprezintă o recesiune severă, însă trebuie subliniat că majoritatea faptelor care duc la acest lucru reflectă ceea ce s-a întâmplat până acum, nu ceea ce se va întâmpla în viitor", a declarat şeful delegaţiei FMI.

Deficitul bugetar al României este estimat la un nivel "sub 6% din PIB" în 2010, în condiţiile în care efortul de ajustare a bugetului pentru anul viitor "trebuie să fie de 2-2,5% din PIB", corelat însă cu o evoluţie a economiei care va rămâne slabă, a spus şeful misiunii FMI.

"Pentru 2010, efortul suplimentar făcut la buget ar trebui să fie de 2-2,5% din PIB. Astfel, deficitul bugetar va ajunge de la 7,3% din PIB în 2009, sub 6% din PIB în 2010. Ajustarea de 2-2,5% nu se va reflecta î această scădere, deoarece evoluţia economiei va rămâne slabă", a declarat Jeffrey Franks.

Citeşte şi Delegaţia FMI va propune ca o parte din următoarele două tranşe din împrumut să meargă la buget

Mai multe articole despre:
FMI Jeffrey Franks